Протестиращи пред СОС: “Мафията вън от Мусагеница” (СНИМКИ)

2714
Протестиращи пред СОС: “Мафията вън от Мусагеница” (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Десетки граждани се събраха на протест пред сградата на Столична община. Те са живущи в квартал Мусагеница и настояват с решение СОС да върне определен терена за озеленяване, а не на него да се строят сгради, предаде БГНЕС.

Протестиращите скандират “Мафия”, “Фандъкова излъга”, “Данче, слез” и държат табели с надпис “Искаме зелени площи в Мусагеница”, “Свобода или ГЕРП”, “Мафията вън от Мусагеница” и др.

Снимка БГНЕС

Пред БГНЕС Елена Иванова обясни, че е жител на квартал Мусагеница, и днес протестира пред Столична община, защото в квартала предстои строеж на високи сгради между блок 101 и метрото. “Сградите са на не повече от 25 метра от нашия блок и тунелите на метрото. Ще бъдат изсечени много дървета на над 50 години със здрава дървесина, и това е детска площадка, която винаги е била зелена площ. Още 2003 г. Столична община дава градинката на Петьо Блъсков-младши, от месец той сложи ограда, и това провокира нашето недоволство”, обясни жената.

Иванова изрази притеснение, че бъдещ строеж ще подкопае основите на блока, в който живее тя самата. “Не искаме да ни се строи блок в основите на нашия блок, то ще е буквално блок в блок”, подчерта протестиращата.

Снимка БГНЕС

ГЕРБ, ВМРО и БСП помагат на Блъсков да застрои имот в "Мусагеница"

10 дървета в имот в зелена територия в ж.к. "Мусагеница", който преди време Столична община продаде на Петьо Блъсков, да бъдат отсечени...

Лъчезар също е сред протестиращите. Проблемът според него е политически. “Общинския съвет е взел решение, с което е строителството там. Ние сме го обжалвали, но поради промени, губим това дело”, каза той и уточни, че СОС просто трябва да вземе решение “да върне терена за озеленяване както е било преди да продаде терена на Блъсков”, подчерта протестиращият.

Припомняме, че 10 дървета в имот в зелена територия в ж.к. "Мусагеница", който преди време Столична община продаде на Блъсков, ще бъдат отсечени. Това реши Комисията по екология в Столичния общински съвет (СОС). Решението беше взето с гласовете на ГЕРБ, ВМРО и БСП, а против гласува "Демократична България".

Снимка БГНЕС

Преди дни кметът Йорданка Фандъкова коментира пред "Дарик", че са спекулация твърденията за разрешение за строеж за терена на Блъсков, тъй като СОС не се е произнесъл за унищожаването на дърветата. Сега обаче такова решение е взето от ресорната комисия. През март кметът на район "Студентски" Петко Горанов е внесъл в СОС доклад с искане предназначението на терена да се промени и вместо за жилищно строителство да стане "за озеленяване", като така се спасят и дърветата. Само че председателят на комисията и общински съветник от ГЕРБ Лорита Радева, съпруга на бившия МВР министър Валентин Радев, обясни, че въпросният доклад още не бил внесен в дневния ред на комисията. Освен това тя заяви, че съдът дал зелена светлина на Блъсков за статута на имота. В същото време жителка на квартала съобщи, че са събрани 3128 подписа в защита на зелената площ и дърветата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 3 май, 2024 година

МВнР с важна препоръка към българите в Грузия

Градушка е паднала в района на Рожен (СНИМКИ)

Прогноза за времето - 4 май 2024 г. (събота)

Евростат: България е сред страните от ЕС с най-ниска продължителност на живота

Осъдиха болница в София за скандален случай: Лекарка си направила бебе с чужд генетичен материал

Анастасия Стойчева: Валежите тепърва ще започват

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com