Пътните строители: Правителство няма намерение да плаща, вероятно защото няма пари

3419
Пътните строители: Правителство няма намерение да плаща, вероятно защото няма пари
Снимка: Actualno.com

Никой в това правителство няма намерени да плаща на пътностроителните фирми. Най-вероятното причината е, че няма пари в бюджета. Това каза на пресконференция Стефан Чайков, председател на Българската браншова камара "Пътища".

Той определи доклада на междуведомствената група, проверяваща договорите на фирмите преди втория транш на разплащането на държавата, като "несъстоятелен".

Чайков припомни, че има споразумение с държавните институции до 30 юни да им се изплатят 100% от всички извършени дейности.

И Гроздан Караджов сезира прокуратурата с доклада за пътните ремонти

След като министърът на финансите Асен Василев заяви, че ще даде на прокуратурата да разследва 2,4 млрд. лв. прикрито строителство...

Пътностроителните фирми се надяват с актуализацията на бюджета все пак да бъдат предвидени близо 2 млрд. лева, които са дължими от държавата за изпълнени от тях дейности по текущ ремонт и поддръжка на пътищата. Те заявиха, че ще изчакат до 30 юни, когато по решение на Народното събрание трябва да се извърши разплащането, след което ще заведат искове към държавата за пропуснати ползи, които по оценки са между 150 и 200 млн. лв.

"По отношение на плащанията, фактите са следните - разплатени са малко над 650 млн. лв. и 50% от сертифицираните дейности. От тези суми в бранша не е останало почти нищо. Ако бюджетът на АПИ е 1,2 млрд. лева, то 200 млн. лв са ДДС. От старите задължения се дължат около 520 млн. фактурирани и 1,2 млрд. по започнатите участъци. Ако говорим за спекулациите с парите от вчера, една част са изплатени с решение на Народното събрание и 1,7 млрд. се дължат. Няма платени 3 млрд. на пътните фирми", обясни той.

"Лъжа е, което Андрей Цеков каза, че строителният бранш ще получи индексация за материалите, каквато получиха всички други страни членки. Основната тема днес е обаче основният ремонт и поддръжка", добави той.

Чайков коментира и доклада на междуведомствената група. "Беше казано, че тя дава само мнение, без да има компетентност да даде окончателно становище и са възможни пропуски и неточности. 100% от доклада е неточен. В писмото на ДНСК съвсем дефинитивно се определя кое е основен и кое текущ ремонт, но явно по политически причини това становище е неглижирано", изтъкна той.

Пътностроителни фирми предупреждават, че може да спрат работа

Ако до края на месеца не се предприемат действия за решаване на проблемите в сектора, пътностроителните фирми ще бъдат принудени да спр...

Председателят на Българската браншова камара "Пътища" заяви още, че в новите поръчки за тригодишния ремонт, обявени от АПИ, се съдържат същите дейности, които се твърди, че са незаконни. "За мен е шизофрения една работна група да излиза с такъв доклад. Сравняват се несравними понятия. Видовете дейности по ремонтите в различните области са напълно различни. Единичните цени са определени след провеждане на обществени поръчки, минали са през съдебен контрол и се съдържат цени, които никой в търга нямаше право на надвишава", каза той. И добави: "Колкото и парадоксално да е, с доклада дейностите са узаконени, а от групата признават, че не са компетентни да кажат кое е текущ и кое основен ремонт".

Относно прословутата водосточна тръба Чайков каза, че по магистралите такива тръби няма, а има водоскоци. Същата е ситуацията и с трите стълба за 2 млн. лева. 

Припомняме, че министърът на финансите Асен Василев съобщи, че работната група между министерствата на финансите и на регионалното развитие, която провери договорите на АПИ за текущ ремонт и поддръжка за периода 2018 г. - 2021 г., е разкрила прикрито строителство за 2.4 млрд. лева. 

ОЩЕ: Гроздан Караджов с епитет "Продължаваме лъжата" заради модела "АМ Хемус"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com