Асен Василев дава на прокуратурата прикрито строителство за 2,4 млрд. лв.

4871
Асен Василев дава на прокуратурата прикрито строителство за 2,4 млрд. лв.
Снимка: БГНЕС

2,4 милиарда лева прикрито строителство, което е възложено без одобрени инвестиционни проекти, без надзори, актове, протоколи и гаранция, но скрито в договори за текущ ремонт. Това откри работната група между министерствата на финансите и на регионалното развитие, която провери договорите на АПИ за текущ ремонт и поддръжка за периода 2018 г. - 2021 г.

Те са общо 34, със срок от 60 месеца. Предметът им е текущ ремонт и поддръжка - т.нар. ТРП, обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев на пресконференция. Вижте целия доклад ТУК.

Нарушени са поне 4 закона и материалите от доклада на комисията отиват в прокуратурата, заяви Василев.

Какво е текущ ремонт и поддръжка - съгласно наредбата на МРРБ? Съхраняване на експлоатационните характеристики на пътя – т.е. най-горния пласт, осигуряване на преход при зимни условия, разчистване на катастрофи и аварии и т.н. ТРП не изисква надзор, не минава през комисия за приемане и разрешаване на ползването, тъй като не се възприема за строителство. При текущ ремонт не се дава гаранция. По ТРП не могат да се възлагат строителни дейности, а само ремонтни, обясни Василев.

3,4 млрд. лева е общата стойност на възложените дейности по договорите за ТРП в съответния период – най-много обаче са за основни ремонти/реконструкция (2,4 млрд. лв.).

„Тоест 1 милиард са текущ ремонт и поддръжка, а 2,4 милиарда са прикрито строителство“, заяви Василев. „Това е възложено без одобрени инвестиционни проекти, без надзори, без актове и протоколи, без гаранция. Ако АПИ се беше придържало към текущ ремонт, нямаше да сме във финансовия казус, в който сме в момента“, каза Василев.

Василев поиска от германски министър помощ за "Капитан Андреево"

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев поиска помощ от министъра на финансите на Герамания Кристиан Линднер за "Капитан Андреев...

„Реално, нарушението на Закона за обществени поръчки се дължи изцяло на прикрито строителство – възлагането е на основни ремонти, реконструкции и даже строителство на отсечки. Това възлагане е в нарушение на договорите за ЗОП. Допустимото надвишаване на договорите е до 50%“, добави вицепремиерът.

79% от допълнителните и извънредните задания са инвестиционно проектиране, основен ремонт и реконструкция. „Почти 80% от направените възлагания нямат нужните атрибути, които се изискват, а би следвало да ги имат“, обясни Василев.

Защо е правено по този начин? "Защото ако тези 2,4 млрд. бяха разходвани по правилния начин – трябваше да има обществена поръчка за всяко едно възлагане, да се изготвят предварително строителни книжа, те да минат надзор, да се направи строителство и после да се носи гаранция. А не да правим ремонт на ремонт на ремонта. По смисъла на ЗУТ това са незаконни строежи, те са неправомерна държавна помощ. Някои фирми са се облагодетелствали спрямо всички участници на пазара. Пълният доклад тръгва към прокуратурата", обяви министърът на финансите.

"Последната точка, която би следвало да ни притеснява, звучи доста по-леко, но нарушава принципите на управление на финансите в държавата. Някои практики, които са, меко казано, скандални – дали сме за пример конкретен проект за превантивен ремонт на път "Югово-Лъки" – стойността му е 45 милиона лева. Възложено е строителство на 28 август 2020 г. Проектирането е на 5 ноември 2020 г. Явно някой е ползвал машина на времето. Появила се е количествената сметка и с машина на времето сме се върнали 3 месеца назад към реалното строителство, изчислено до стотинката". Василев показа 7 такива случая и добави, че има общо десетки. Сред тях е и виадуктът на АМ „Хемус“.

ПП показаха писмото, с което Гроздан Караджов наистина е поискал близо 4 милиарда лева (ДОКУМЕНТ)

От "Продължаваме промяната" разпространиха писмо, с което опровергаха изявлението на вицепремиера Гроздан Караджов от днес, че не е иск...

Има много случаи, в които има завишаване на максималните единични цени, има разходни норми, които са необосновано завишени. В анализите няма количествена сметка, няма единични цени, написана е само една обща сума в проектите.

Един от примерите е ремонт на път II-58 „Кърджали – Асеновград Пловдивска област“ с дължина 32,83 км. Започнатата обществена поръчка е през 2018, прогнозната стойност на проекта е била 28,2 млн. лв. с ДДС, а процедурата е прекратена поради липса на финансиране. През януари 2021 г. заданието е възложено отново, този път през договор за ТРП и на стойност от 51,4 млн. лв. Те включват промяна на водопровод с дължина 6 м за 1 милион лева. Няма ВиК-част на проекта, а в количествената сметка пише 1 милион на ВиК.

Друг пример е проект за възстановяване на експлоатационното състояние на АМ „Тракия“ от км 156+284 до км 208+181. Общата цена е 966 189 лева с ДДС, остойностени са 40 320 часа проектантски труд. Проектът е изпълнен за 62 дни, т.е. 82-ма проектанти трябва да са работили без прекъсване 62 дни на пълен 8-часов работен ден.

„Едни и същи ремонти в различни части на България се изпълняват с драматична разлика в средствата“, заяви Василев. „Най-евтиният ремонт е едно задание в Ловеч – 112 хиляди лева на км първокласен път, а в Ямбол, пак за един км първокласен път, сме платили 1,9 милиона лева. Разликите при второкласните пътища са още по-фрапантни – от 68 хиляди лева до 2,1 млн. лв. на км. При третокласната мрежа има разлики до 7 пъти. Цените и количествените сметки нямат нищо общо с реалността, а са абсолютна фантазия. Всичко е било нагласяно, така че да бъдат обслужени определени интереси. Няма как такава картина да се случи без умисъл и специфична цел".

При общинските пътища също има големи нарушения. Наложени са ремонти на общинската пътна мрежа при много високи цени на километър – 2,9 млн. лв. в Пазарджишко, например.

Гроздан Караджов с епитет "Продължаваме лъжата" заради модела "АМ Хемус"

"Лъжа е, че съм искал да се плаща по тези договори. В проекта на решение на НС, което аз изпратих на Лена Бориславова, тя лично го попр...

"Сезираме ДНСК, която да мине по всяка една отсечка, за да извърши реални проверки за качеството на работа. Сезираме АДФИ за осъществяване на последващ контрол. Искаме привличане към наказателна и административно наказателна отговорност на длъжностните лица, отговорни за възлагането и изпълнението на допълнителните и извъндредни задания. Нужна е специална нормативна уредба, в която да пише, че тези строежи са търпими", заяви Асен Василев.

Ще бъдат ли платени средствата? Комисията предлага те да бъдат платени, но само тази част, която би представлявала незаконно облагодетелстване на държавата, ако не бъдат платени.

Темата беше повдигната по-рано днес, когато след заседанието на Министерски съвет премиерът Кирил Петков обяви, че 2,5 млрд. лв. били искани за незаконни строежи от МРРБ. Той даде за пример 6 метра водосточна тръба, която струва 1 млн. лв., а 3 стълба стрували 2 млн. лв.

След това министърът на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов даде пресконференция, на която каза, че е лъжа твърдението, че е искал да се плаща по тези договори. Той обясни, че става въпрос за извършването на строителни работи в рамките на понятието „основен ремонт“, които са възложени от държавата, но са в противовес на Закона за устройство на територията - сложен проблем, наследен от управлението на Бойко Борисов.

Сключените договори за разплащане обаче следва да се изпълнят, защото евентуалното нарушение е на Възложителя - т.е. държавата. Заради това беше създадена група, която да търси по всеки спорен договор какво може да се направи и колко да се плати. Гледани са договори за основен и текущ ремонт на обща стойност над 3,106 млрд. лв., а по-голямата част са точно за основен ремонт – над 2 млрд. лв., каза Караджов.

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика