Гроздан Караджов с епитет "Продължаваме лъжата" заради модела "АМ Хемус"

5936
Гроздан Караджов с епитет "Продължаваме лъжата" заради модела "АМ Хемус"
Снимка: БГНЕС

"Лъжа е, че съм искал да се плаща по тези договори. В проекта на решение на НС, което аз изпратих на Лена Бориславова, тя лично го поправи на собствения си лаптоп, в собствения кабинет на Кирил Петков". Това каза на светкавична пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Поводът за пресконферецнията са думите на премиера Кирил Петков, че МРРБ е поискало 2,5 милиарда лева за незаконни строежи. А причината - един изключително сложен проблем, наследен от времето на Бойко Борисов. Той касае извършването на строителни работи в рамките на понятието "основен ремонт", които са възложени от държавата, но са в противовес на Закона за устройство на територията (ЗУТ). Сключените договори за разплащане обаче следва да се изпълнят, защото (евентуалното) нарушение е на Възложителя т.е. държавата. Заради това беше създадена група, която да търси по всеки спорен договор какво може да се направи и колко да се плати - сега регионалният министър в оставка смята, че тази група точно това не е уточнила. Гледани са договори за основен и текущ ремонт на обща стойност над 3,106 млрд. лв., а по-голямата част са точно за основен ремонт т.е. проблемите от гледна точка незаконни строежи по ЗУТ - над 2 млрд. лв.: Гроздан Караджов: За да не е незаконна, трябва извънреден закон за АМ "Хемус"

Кирил Петков продължава да лъже за парите за пътищата, каза още Караджов и изцяло обърна твърденията в скандала, че е искал парите за пътищата да бъдат платени без проверка.

"Кирил Петков и "Продължаваме лъжата" следват съветите на Гьобелс. Историята е показала, че лъжата винаги си остава лъжа. Докладът е качен от един час на страницата на МРРБ, в него няма подписи, все още е проект. Разбирайки за тази пресконференция, премиерът и финансовият министър панически изпратиха СМС-и на членовете на групата да ходят да го подписват сега между два и половина и три", заяви регионалният министър в оставка. 

"Договорите за 2,4 млрд. лева не са законни строежи по смисъла на Закона за устройството на територията (ЗУТ), не е новина - аз съм го съобщавал многократно тук в министерството пред медиите и в пленарна зала. Точно затова настоявах Народното събрание да се произнесе по тях, защото непродължаването на тези обекти, независимо че са започнали без разрешително за строеж, създаваше онзи риск за републиканската пътна мрежа, мотивите за който са вписани към решението на Народното събрание", уточни Караджов.

Той цитира и доклада: "Единствената възможност за преодоляване на допуснатите несъответствия с изискването на закона е органите на изпълнителната власт да бъдат подпомогнати от Народното събрание по съответната законодателна дейност". Тоест, да се правят законови промени. По думите му, докладът на междуведомствената група подкрепя законодателни промени, за да може да бъдат законни тези строежи (иначе трябва да се разрушат).

"Тази комисия не казва в тези договори да се развалят тези строежи, да се обявяват за незаконни. Тази комисия казва да се приемат законодателни промени, за да се направят тези строежи търпими", уточнява Караджов.

За по-сериозната задача на междуведомствената комисия – да установи какви пари да бъдат платени към фирмите, Караджов коментира, че експертите отказват да се произнесат и искат сформирането на нова комисия, която да остойности ремонтите.

Караджов: Нямам общо с Делта хил и Орлин Алексиев, усещам, че мафията е пробила Промяната

Нямам общо с "Делта хил" и Орлин Алексиев, усещаме, че мафията е пробила "Промяната". Това коментира вицепремиерът и министър на регион...

"Кой ме накара да отпусна тези пари и да минат без контрол към фирмите? Казва се Кирил Петков", каза Караджов. Той разказа, че в първоначалния документ предлагал дори първите 656 млн. лв. да бъдат контролирани, но това било "задраскано лично от Лена Бориславова", защото "премиерът се срещнал с пътните фирми и им бил обещал плащания веднага". Караджов увери, че все още има разменените файлове между него и Лена Бориславова и разполага с документите, които доказват твърденията му, че не само втората половина от сумата да бъдат контролирани от комисия и зала в НС, а първите 656 млн. да бъдат контролирани. "Това беше лично изтрито пред мен от Лена Бориславова", разкри още Караджов, като аргументът бил, че премиерът лично се е срещнал с пътните строители и са поискали незабавно плащане на парите на фирмите.

Караджов съобщи още, че Асен Василев по времето си на служебен министър на финансите е искал изплащане на 1,3 млрд. лева без никакъв контрол. Той "Продължаваме промяната" обвини в опит за прехвърляне на собствения им грях на него.

За казаното от премиера за скъпоструващи стълбове и водосточни тръби, Караджов го нарече фантазия и каза, че такова нещо в доклада няма. Той обясни, че примерът с тръбата за 6 млн. лв. всъщност бил хипотетичен, а не реален проект и е даден като пример какво всъщност се случва.

По-рано днес премиерът Кирил Петков каза, че 2,5 милиарда лева са искани за незаконни строежи, като тези пари е трябвало да бъдат платени през увеличението на бюджета, поискано от Министерството на регионалното развитие. Петков даде за пример 6 метра водосточна тръба, която струва 1 млн. лв., а 3 стълба стрували 2 млн. лв. "С този тип примери се събират 2,5 млрд. лева незаконни строежи, струват милиони за данъкоплатците на Република България", заяви Петков.

Припомняме още, че в началото на януари Гроздан Караджов предупреди, че за да не е незаконна, трябва специален закон за АМ "Хемус".

Караджов: Кирил Петков заяви магистрала "Хемус" да се довърши от същите фирми, които са крали пари

Оказахме се в тази ситуация, защото за пореден път в рамките на коалиционните отношения се показваше грубо потъпкване на принципите и а...

"Участък 10 на Автомагистрала "Хемус" е единственият добър пример, в който нещата са изрядни по Закона за обществените поръчки. Някои от другите участъци са в графа "незаконен строеж", а други са проектирани просто непрофесионално. Единственият начин да ги узаконим е да минем през извънредно законодателство", каза тогава той по време на първото заседание на парламентарната комисия за регионално развитие.

Караджов отговори на два въпроса от всяка политическа формация, която намери място в парламента. Караджов беше категоричен, че не подкрепя узаконяването на незаконни строежи, но заяви, че въпросът в крайна сметка опира до това, че държавата е заявила тези незаконни строежи.

"Ако не създадем специален закон, ще трябва да налеем още пари върху тези десетки излети милиони, на което лично аз не съм привърженик. Смятам, че политическите грешки в миналото могат да се оправят с отговорни действия от наша страна", добави той.

ПЪЛНИЯТ ДОКЛАД!

Още: Петков: 2,5 млрд. лв. са искани от МРРБ за незаконни строежи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за прамиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика