Радков от "Капачки за бъдеще": Благотворителните организации да публикуват детайлни отчети

4135
Радков от "Капачки за бъдеще": Благотворителните организации да публикуват детайлни отчети
Снимка: Студио Actualno

Интересно мнение изрази в социалната мрежа Лазар Радков - създателят на "Капачки за бъдеще", по отношение на медийното разследване и нашумелият въпрос за Help Karma.

Публикуваме коментара му без редакторска намеса.

Лазар Радков: 500 тона капачки по-късно

Днес е особено важен ден за Лазар Радков. "Капачки за бъдеще", една от най-големите благотворителни кампании, навършва три години. Врем...

"Вчера, като гледах първото предаване за Help Karma, бях меко казано ... втрещен. Днес, след като гледах второто ... вече не знам, дали изобщо мога да намеря думи ... Знам обаче едно, и то е, че това ДЪНО, което наблюдаваме в момента, нанася изключително тежък нокаут на едва прохождащата култура на дарителство, благотворителност и доброволчество в България. Българите сме лъгани толкова много десетилетия наред, че повечето хора сме станали изключително недоверчиви. Към всичко. И с право. И въпреки това тежко наследство, последните години определно имаше раздвижване в положителна посока в областите на доброволчество, дарителство и благотворителност, като цяло.

Буквално до вчера. Както обаче знаем, покрай сухото гори и мокрото и сега на всички, които се раздават за някоя кауза и си лягат с чиста съвест, ще им бъде още по-трудно да убедят хората, че не всички са като Help Karma. Който следи "Капачки за Бъдеще", знае че там се стараем да публикуваме всичко, което можем за кампанията. Ако сте следили назад във времето знаете, че съм публикувал извлечения от банковите движения за година назад, за да се види, че от сметката излизат пари само и единствено за медицинска апаратура. Защото когато сме обявили, че 100% от всички постъпления от капачки и дарения отиват за даряване на медицинска апаратура и всички, които помагат на кампанията , го правят абсолютно про боно и на доброволни начала - смятам,че трябва да можем да го покажем и на практика.

Не твърдя, че това е оптимално за функционирането на една благотворителна кампания, но така сме решили, така го правим. По-скоро искам да кажа, че като си казал, че 100% от даренията ти ще отидат за благотворителност, 100% от парите, които излизат от сметката, трябва да са за благотворителност. (Разбира се, винаги има разни банкови и административни такси, но те са под 1%). Като си казал, че 95% отиват за благотворителност, 95% средствата, които излизат от сметката трябва да отиват за благотворителност. Като си казал 90% , трябва 90% и т.н.

Смятам, че точно сега е моментът, в който ВСИЧКИ организации, които се занимават с обществено полезна дейност и, които си лягат с чиста съвест, трябва да публикуват детайлни отчети на дейността им и най-вече на разходването на средства. Затова призовавам всички вас, които се раздавате за каузите, с които сте се захванали и които правите това, което говорите и говорите това, което правите - публикувайте колкото се може по-подробни отчети възможно най-скоро. От "Капачки за Бъдеще" ще го направим до края на следващата седмица. За всичко от ден 1. Нека хората видят, че има не една и две организации, които са напълно прозрачни и които правят точно това, което говорят. Смятам, че това в единственият начин. Не само сега заради Help Karma. Смятам, че това е най-добрият и единствен начин по принцип."

Лазар Радков за детските надбавки: Очаквате да ви благодарим, че ни давате трохи от нашите пари?

"Чудесни новини! Управляващите решили да дадат 50 лв детски надбавки на всички родители - включително и на мен. Сега, не казвам, че тов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com