X
 
 

Решението на Николова за бедността сред възрастните хора - трудова активност

4066 4
Решението на Николова за бедността сред възрастните хора - трудова активност
Снимка: БГНЕС
Насърчаване на активността на възрастните хора е решението на министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова за бедността сред възрастните хора.

Така тя отговори на въпрос на народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков каква е политиката на министерството за решаването на този проблем.

БСП: Трябва да направим пенсионна реформа, възрастните хора са забравени от обществото

Трябва морал да приемем Закон за възрастните хора и да направим пенсионна реформа - оправданието, че няма пари е несъстоятелно пред май...

„Според статистиката в България съотношението между работещи и пенсионери към момента е 3:1. Прогнозите са, че  след 10 години хората на възраст над 80 години ще бъдат 7 процента от населението на България. До 2050 – твърди се, че хората над 80 години ще са една десета от всички българи.

Освен демографската криза, емиграцията, ниската раждаемост, високата смъртност, набира скорост и друг проблем – застаряването. Това променя структурата на обществото и няма как да не буди притеснения, да представя предизвикателства пред икономиката, пенсионната система, здравноосигурителната система и националната ни сигурност“, посочи Гьоков. 

По думите му липсват адекватни политики, насочени към възрастните хора и има сериозно забавяне на прилагане на политики за справяне с тенденцията на застаряващото население.

„Какви ще бъдат политиките и мерките, които правителството ще предприеме за създаване на условия за достоен живот на възрастните хора и за активното им участие в икономическия и социален живот“, попита Гьоков.

Близо 100 000 са работещите пенсионери и броят им расте, призна Бисер Петков

В условията на недостиг на кадри са мобилизирани усилията на Агенцията по заетостта за активиране и регистрация в бюрата по труда на хо...

"От 1-ви юли догодина минималната пенсия за стаж и възраст ще се увеличи с 6,7 на сто", обяви Николова. Тя добави, че намалява и безработицата при по-възрастните работещи хора:

"През 2020 година за изплащане на пенсии са предвидени 10,576 млрд. лева - със 729,1 млн. лева повече в сравнение с очакваните разходи през настоящата година.

През 2020 година ще продължи активната работа с безработните хора над 50-годишна възраст - със специален акцент върху тези без квалификация и ниска степен на образование, които са в пенсионна или предпенсионна възраст, или притежават квалификация, която не се търси от работодателите", допълни още вицепремиерът Марияна Николова.

Actualno.com

Етикети:

 • Значи 2 Значи преди 3 месеца Профил на трол?
  Работиш си ти 40+ години, но това НЕ ти осигурява нормална пенсия. И решението на проблема е ... да работиш още 40+ години. А на този, на който пак не му стигнат, може да поработи след това като пясъчен часовник. Направо гениално, г-жо Министър! Сама ли се сетихте, или В. Горанов ви подсказа "блестящата" идея?
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  С такива блещукащи идеи ГРОБарите са запълнени от най-напред до най-отзад и отдолу !
  : 1 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Некадърна ПАТКА - решение на бедноста . Баща ми е на 84 години и е работил 40 години, за да може сега вие да крадете и да плюскате на корем, а той да преживява с 240 лева пенсия (колкото са вашите дневни джобни пари) !
 • ГЕРБаджийски Мурафети 1.1 ГЕРБаджийски Мурафети преди 3 месеца Профил на трол?
  Пенсията на един "СТАР" пенсионер е 3 (три) ПЪТИ ПО-МАЛКА, отколкото пенсията на един "НОВ" пенсионер, при абсолютно същите условия !
  : 1 !