С панихида отбелязаха 143 години от повторното Освобождение на Стара Загора

1161
С панихида отбелязаха 143 години от повторното Освобождение на Стара Загора
Снимка: starazagora.bg

На днешния ден се навършват 143 години от повторното Освобождение на Стара Загора по време на Руско-турската война 1877 – 1878 г. По този повод в храм “Света Троица“ старозагорският митрополит Киприан и храмовото свещеничество отслужиха панахида в памет на загиналите български опълченци, руски воини и мирни граждани.

В паметното си слово за годишнината Архиереят се обърна към старозагорци със силни и въздействащи думи: "На 13 януари 2021 година се навършват 143 години от повторното Освобождение на Стара Загора по време на Руско-турската война 1877-1878 година. В историята на прекрасния ни град това паметно събитие е Божието благословение за бъднините му.

Тази дата е изкована от героизма на православните ни братя и сестри от Матушка Рус и жертвеността на българската душа, таила и търпяла пет века, за да се докосне до светлината на свободата. Този ден е изкован от хилядите молитви на родните ни сърца, слели се с мъждукащите пламъчета пред малките домашни иконостаси в българските къщи, съхранили духа на рода и чистотата на копнежите му.

Ритуал-панихида в памет на българските военнослужещи

Панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница ще бъде отслужена днес от 11.00 ч. във Военния мавзолей-костница на Централните софийск...

Кръстът е символ на претърпените мъки от нашия Спасител Иисус Христос за спасението на човешкия род. Неговата саможертва на Голгота е пример за любов и мъченичество. Нашият град, народът ни, българската земя познават тъмните нощи на болка и ужаси, на безнадежност, през които преминават с вяра и саможертва. Вярата и мъченичеството са крилете, с които се издигат над поробители и пепелища. След вековно системно унищожаване от поробители на род и вяра, на памет и самочувствие, народът ни остава победител.

Ясно трябва да осъзнаем, че всеки български мъченик е знак на достойнство. Когато говорим за Стара Загора, аз няма да се уморя да повтарям, че ярък пример за българско достойнство са и хилядите жертви дадени от нашия град. Те минават през огъня на страданията и въпреки раните и изпепеляващата болка, продължават напред. Никога не трябва да забравяме тези паметни събития и хората, стоящи зад тях.

Днес започва новата история на нашия град, полагат се основите на новото му бъдеще. Днес и ние продължаваме този градеж. От нас зависи да оценим и благодарим на Всемогъщия Божи Промисъл за милостта да бъдем свободни. Единението ни като народ е важно не само в чувството на благодарност, но и в отношенията ни в днешния делник на страната ни. Без единение не можем да постигнем нито съществен напредък, нито позитивни резултати като народ и нация.

Вярата е тази, която ни учи на любов, взаимопомощ и диалог. Нека не забравяме, казаното от св. Йоан Богослов, че Бог е любов. Когато, като вярващи хора, се стремим към Бога, който е в центъра на всичко, дори без да осъзнаваме скъсяваме разстоянията помежду си.

На Черешова задушница бе отслужена панихида за загиналите в бившия концлагер "Слънчев бряг" край Ловеч

Панихида за загиналите в бившия концлагер „Слънчев бряг“ край Ловеч бе отслужена на 6 юни,Черешова задушница. Инициативата...

С вяра в Бога да обичаме родината си така, както саможертвено са правили нашите предци. Нека да не мислим, че това в днешното суетно и прагматично време, е невъзможно. За Всемогъщия Бог и за истинската обич прегради не съществуват. Още повече, че няма алтернатива, ако ние на обичаме България, няма кой да я обича!

Бог да благослови бъдещето на слъчевия ни град стара загора, чийто основи са споени с кръвта на родолюбивите ни предци. бог да даде духовни и физически сили на всички жители на престолния град на старозагорска епархия, за да влагат сърцата си в бъдещите му делници.

Майка България да пребъдва с Божията благодат!", каза в словото си владиката.

На службата присъстваха зам.-кметът на Стара Загора Милена Желева, началникът на отдел „Култура“ Диана Атанасова, представители на общинска администрация и Регионален исторически музей, общински съветници и граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com