Сигнал до Гешев: Борисов е обвинен за изнудване на инвеститор

21239
Сигнал до Гешев: Борисов е обвинен за изнудване на инвеститор
Снимка: БГНЕС

За сигнал до главния прокурор Иван Гешев за подсъдни действия на министър-председателя Бойко Борисов, съобщи Offnews.

Хонконгският инвеститор Стивън Ло е бил изнудван за негов проект в България, гласи информацията. Това се е случило в края на 2013 г., когато лидерът на ГЕРБ съставя второто си правителство. Разкритията подава Александър Томов, който по това време е главен изпълнителен директор на проекта „Света София“.

България загуби 12 млрд. лв. от корупционни сделки, твърди Томов

България е загубила 20 млрд. лв. от корупционни сделки в последните 12 години, заяви Александър Томов. Твърдението му идва на базата н...

"Стивън Ло ме информира, че Бойко Борисов го е поканил на отделна среща, като го е помолил на срещата да не присъства Александър Томов и други български представители. По информация на Стивън Ло и на г-жа Джоузи Лок срещата се е състояла на тенис клуба в Банкя, на която Бойко Борисов е настоял Стивън Ло да не работи с друг български екип освен предложения от него /„ако иска новото правителство да му помага“/.

На тази среща Бойко Борисов е представил „човека с който трябва да се работи“, а именно Иван Саздов, собственик на тенис клуба в Банкя, негов личен приятел от детинство и председател на инициативния комитет на Борисов през 2005г. за кмет на Столична община, както и председател на предизборният му щаб през 2009 г. Мога лично да свидетелствам, че обидата и смущението на инвеститора след тази среща бяха огромни", пише в сигнала до Гешев.

Според Томов, за да не се стига до спиране на вече напредналия проект, инвеститорът решил да отстъпи под натиска на Борисов.

"В резултат на тайната среща на тенис кортовете в Банкя и след прекия и косвен натиск на Бойко Борисов, управляващите "България Дивелопмънт Холдингс Лимитед" ЕАД бяха принудени да подпишат договор с компанията на Иван Саздов за консултантски услуги в размер на 34,25 млн. евро без ДДС", пише в сигнала на бившия вицепремиер в правителството на Димитър Попов.

Според него "този договор представлява уникален пример за рекетьорски натиск с много тежки последствия, не само за конкретния проект, но и за десетки други фирми, вече обвързани с проекта. „Договорът“ постави инвеститора в напълно неприемлива позиция да плаща огромни суми срещу услуги, които вече бяха гарантирани от Меморандума за разбирателство".

Милиардер става генерален спонсор на ЦСКА

Милиардер от Хонконг мести бизнеса си у нас и почти сигурно ще помага на ЦСКА като генерален спонсор, съобщава "Стандарт". Става въпро...

Според Томов договорът е прикрита форма на рушвет в особено големи размери.

"Всички дейности и услуги, които фирмата на Иван Саздов е следвало да извърши по договор са били или вече извършени или представляват формални дейности по установяване на контакти с правителството, Столична община и други институции. Особен анализ и проверка заслужава цената на договора. За елементарни услуги част от, които са били задължения на правителството по вече подписания Меморандум, цената на договора от 34 250 000 евро без ДДС, което е абсурдна сума по всички световни стандарти", категоричен е Томов.

Според него вследствие на недопустимата намеса на Борисов е провален инвестиционен проект за 1,6 млрд. евро.

"Загубени са значителни приходи за бюджета, хиляди работни места. Нарушен е финансовият баланс на професионалния футболен клуб ЦСКА и е предприета допълнителна намеса за неговия предумишлен фалит. В резултат на тази намеса са се облагодетелствали близки до премиера лица, които са извършили плащания в негова полза и по негови указания", пише още в сигнала.

Припомняме, че Стивън Ло беше сочен за нов финансов благодетел на най-титулуваният български клуб ЦСКА, който според сигнала е фалиран умишлено. Още по темата прочетете в SportLive.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com