Созополгейт: 7 фирми на безработни без техника пълнели дупките в курорта

1875
Созополгейт: 7 фирми на безработни без техника пълнели дупките в курорта

7 фирми, регистрирани на социално слаби хора, които дори не разполагали с техника, извършили некачествени, козметични ремонти на улици в Созопол. Те погълнали близо 2 млн. лв., заради което кметът на града Панайот Рейзи бе обвинен в присвояване в особено големи размери в понеделник. Няколко от фирмите се водели на един и същи човек, пише в. "24 часа".

Според прокуратурата с отпуснатите милиони били направени малки ремонти, в повечето случаи некачествени, и то на завишени цени. Били правени с основния аргумент, че пороите над Бургаска област през лятото на 2014 г. са повредили улиците в курортното градче. Запълването на дупките обаче започнало много след наводнението.

През 2014 и 2015 г. заявените строително-монтажни работи били много по-малко, отколкото през 2016 г. Разследването срещу Рейзи е от 2017 г.

“Обвиненията срещу Панайот Рейзи са абсолютно преувеличени. Той пари в джоба не е сложил”, каза Богдан Йорданов, адвокат на созополския кмет. Самият Рейзи се покри и от два дни никой не го е виждал в общината. Във вторник негови служители вдигаха безмълвно ръце дали е излязъл в отпуск.

Парите за ремонтите били превеждани по две сметки, които се водили на един човек, също социално слаб. “Интересното е, че в същия ден, в който били подписвани актовете за одобряване на строително-монтажните дейности, били превеждани и сумите. Те веднага били изтегляни на каса”, обясни градският прокурор на София Емилия Русинова.

Титулярът на банковите сметки не бил пряко свързан със созополския кмет, но имало установена връзка.

Прокурорите разкрили още, че дейностите и цените в офертите съвпадали едно към едно с актуваните след това. Според тях това на практика не можело да се случи, защото не било възможно до точност да се изчисли предварително какво ще се вложи в ремонтите.

Кметът на Созопол с обвинение в длъжностно присвояване за милиони

Обвинението, което Софийска градска прокуратура е повдигнала на Панайот Рейзи е за длъжностно присвояване. Посоченият размер е два мили...

Договорите били сключени със срок за изпълнение от 3 до 10 дни. Фирмите обаче не били от община Созопол, а от други градове, например от Пловдив.

Инертните материали, които били използвани за ремонтите, също не били купени от единствената база в района, а били докарани отнякъде. Тепърва ще се установява откъде. В някои случаи времето за изпълнение абсолютно не позволявало да се доставят материалите. Освен това дружествата нямали своя строителна техника.

Засега от прокуратурата се въздържат да кажат имената на фирмите и управителите им, защото щяло да има и други обвиняеми.

“Има още едно длъжностно лице, за което ще се прецени дали ще се повдигне обвинение”, каза Русинова. Тепърва наблюдаващият прокурор щял да реши дали да поиска временно отстраняване на кмета от поста, за да не попречи на разследването.

“Смятате ли, че човек като Рейзи с дълъг управленски и административен опит би направил това нещо”, риторично попита адвокатът му. Той отказа друг коментар, докато не се запознае в детайли с документацията. Защитникът и клиентът му обаче били силно изненадани от обвиненията. Панайот Рейзи е на ръководни длъжности в Созопол от 1999 г., когато бе зам.-кмет, после стана председател на общинския съвет, а от 2007 г. е кмет на града.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com