Кметът на Созопол: Омръзна ми законите да се променят през 6 месеца

5381
Кметът на Созопол: Омръзна ми законите да се променят през 6 месеца
Снимка: Община Созопол

Панайот Рейзи е трети мандат кмет на община Созопол, от 2007 г. досега. Завършил е Средно специално училище по морски и океански риболов, а по-късно специалност „Икономика и управление на транспорта“ в УНСС – София, и специалност „Право“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“. Бил е заместник-кмет и председател на местния парламент.

Г-н Рейзи, бяхте си поставили за цел да превърнете Дома на морския флот в конгресен център, но трябваше да се прехвърли сградата на общината. Стартирала ли е процедурата вече?

Да, след проведена среща с министъра на отбраната. Преди десет дена имах среща във Военния клуб в София с директора на агенцията за военните имоти и с представители на министерството. Представих пред тях моята идея и намерения и какви ремонти ще трябва да се извършат. Те приеха идеята ми. Вървим в посока да имотът бъде даден за стопанисване от общината. Собствеността нека си остане на министерството. За мен е без значение. Аз искам да ми бъде предоставен имотът, да го ползваме и да докараме допълнителни приходи в общината. Това е самата истина.

Тоест, няма да го прехвърлят към общината, а ще й се предостави за стопанисване в определен период от време?

Точно така. За 15, 20, 30 години. Аз така мога да кандидатствам по европейска програма или ще отида на вариант да изтегля заем от банка, за да реализирам мероприятието.

И каква точно е визията ви за Дома на морския флот?

Да го направим конгресен център - с няколко модерни зали, които да отговарят на всички изисквания за провеждане на срещи, семинари, беседи. По този начин смятаме да развиваме конгресния туризъм, защото вече сме се уверили, че има много голям интерес. Мисля, че ако го направим, ще успеем да удължим туристическия сезон и ще имаме туризъм 365 дни в годината.

На форума за интегрирано управление на отпадъците в Пампорово заявихте, че сегашният начин за изчисляване на такса битови отпадъци не трябва да се променя, защо смятате така?

Защото ми омръзна в България да променят законите през шест месеца. Аз съм от 20 години в местната администрация, било като кмет, като председател на ОбС, като заместник-кмет. Хората са свикнали вече с нея, приели са я. Според мен в изчислението на таксата, както казах и на форума, има вратички, може да се намали било като се ползват по-малко съдове, било чрез освобождаване от такса метене, от такса депониране, от такса извозване. Така, че за мен роптаенето на бизнеса срещу сега действащата такса е неоснователно. Министърът каза, че има случаи, в които сам човек живее в голяма къща и е несправедливо той да плаща толкова много. Добре, аз съм съгласен с него донякъде. Но в дните, когато в тази къща идват гости, а цяло лято, когато тази къща е всеки ден пълна с гости, той плаща ли по-висока такса тогава!? Не. Как ги проследяваме!? Разберете, аз съм на принципа, че когато едно нещо работи, не трябва да се пипа.

Каква събираемост отчитате във вашата община?

Отчитаме някъде около 88-90% събираемост на тази такса. Затова казвам, че този начин работи. С парите, които събирам, си обслужвам спокойно сметосъбирането, обслужвам спокойно депото за твърди битови отпадъци. Ние имаме и депо.

На какво се дължи тази висока събираемост?

Созопол иска сливане с Приморско, Царево и Малко Търново

Кметът на община Созопол Панайот Рейзи хвърли в смут цялото Черноморие след като обяви идеята си за сливане на 4 общини в една. Той смя...

Общинската администрация работи много добре, специално където се събират местните данъци и такси. Няколко пъти те изпращат писма до хората, подканват ги. След това са ни отвързани ръцете към частните съдебни изпълнители. Предупреждаваме ги. Те всички разбраха, че няма смисъл да се стига до ЧСИ, защото и той слага такса отгоре. И вместо да плати едни 500 лева, които не е издължил навреме, след това ще плати 700 лева. Малко повече инициативност от страна на общинска администрация и нещата се случват.

Созопол има ли специфика по отношение на битовите отпадъци или това според Вас важи за всички?

За всички важи. Няма никаква специфика. И на нашите хора не им стигат парите. И на нашите хора им е трудно. Повечето хора примерно си плащат през лятото или наесен, когато е пикът на летния сезон или в края му. Но няма значение, важното е, че се плаща.

А като цяло бюждетно как стои общината?

Собствените ми приходи през последните 5-6 години варират между 13 и 15 милиона лева. Според мен е добре. Това е една константа, която все пак дава възможност да тръгнеш примерно да теглиш заем за един по-голям проект, може да разчиташ на тези приходи. В туристическия данък имаме резерв, но нямаме как да го съберем.

Земята между резерватите Ропотамо и Алепу чака бетона, продадена е за 90 лв. за декар

През последните дни "Шофьорския плаж" край Созопол нашумя с поставянето на ограда на пътя между Созопол и Приморско. Оказва се обаче, ч...

Най-важните Ви проекти за тази година?

В момента завършваме цялостно осветление на общината, от което предвиждам да се получи първо - едно добро осветление, и второ - добра икономия на средства. Изтеглихме заем. Съответно, по селската програма предвиждам изграждане на един водопровод на селата Росен и Крушевец. Сега пак ще кандидатстваме по селската програма за физкултурни салони и спортна инфраструктура. Предстои да кандидатстваме по програма "Рибарство и аквакултури" за разширяване на пристанището на Созопол с още един терминал.

Бюджетът на един кмет за какво стига, освен да плати заплати и осигуровки на служителите?

За нищо. В случая с проектите, които изпълнихме по европейските програми, сега си разчистваме задълженията към финансовите институции.

Разяснете какво имате предвид?

Представители на УЕФА посетиха Созопол

Представители на УЕФА посетиха Созопол, съобщава "Фокус". Впечатлени от обновения стадион „Арена Созопол” и перфектната орг...

Например пречиствателната станция на Созопол заедно с довеждащи колектори и т.н. беше на стойност около 65 млн. лв. Делът на общината беше 2,5 млн. лв. И още около 400-500 хиляди лева. Всичко това ние го платихме. Където можахме - със средства от общината или през заеми от различните инструменти като ФЛАГ. Сега трябва да ги връщаме и сме задъхани.

Много от вашите колеги обаче смятат, че е несправедливо кмет да прави вложения в инфраструктура и после да я предаде на ВиК, Вие на същото мнение ли сте?

Тук не става въпрос за несправедливост. Според мен тази асоциация, която направихме в Бургас, няма да работи добре и според мен няма да успее да усвои европейските пари.

Защо, ако е консолидирана, какъв е проблемът?

Ще видим, времето ще покаже. Не съм оптимист изобщо. Когато община Созопол направи пречиствателна станция, по този проект работиха около 200-250 човека - като контрол, подготовка, изпълнение. "ВиК" откъде ще ги изкара тези хора!? В бургаското ВиК работят 200 човека, а то ще изразходва 350 млн. лв. Много зор ще видят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю