Страшното предстои. Къде и защо?

11276
Страшното предстои. Къде и защо?
Хидролози прогнозират още водни бедствия при снеготопенето

Язовирите без надзор в България са около 2000, стана ясно вчера. Българската асоциация по мелиорации алармира, че най-страшното предстои, ако се повишат рязко температурите и падне още сняг, водата няма да може да се поеме от уплътнените от студа почви и от канализационните мрежи.

Според специалистите опасностите се крият не само в скъсването на язовирни стени, но и в лошото състояние на дигите по Дунав, където се очаква голяма вълна от Европа и топенето на ледохода, както и в рисковите отводнителни системи в градовете. Неработещите дренажни системи на хвостохранилищата са по-страшни от проблема с язовирите. Потенциално опасни са и реките, които ще потекат около обектите на бившия уранодобив.

Морето предизвика свлачище около къмпинг "Ахелой"

Морето предизвика свлачище около къмпинг "Ахелой" в община Поморие. Водата е "погълнала" около 200 метра от плажа, предаде БНР. Паднал...

Нови страшни наводнения ни чакат до месец, два с наближаването на пролетта.

Кои са опасните райони и как можем да избегнем потопа?

Хидролозите подчертаха, че не целят паника сред населението, а по-скоро да предизвикат реакция на отговорните институции с цел превенция на подобно развитие. Подобно нещо каза вчера и еврокомисар Кристалина Георгиева, припомня TV7.

Според експертите в много от общините е правено почистване на коритата през миналата година, но е наложително сега отново да се направи оглед за паднали дървета и затлачени от боклуци реки. Не по-малък е проблемът с отводнителните системи в градовете. Заради опесъчаването през зимата много от шахтите са запушени и не биха могли да поемат по-големи обеми вода.

Къде е най-голямата опасност?

Морски общини правят брегоукрепителни съоръжения с европари

100 млн. лв. по европроекти могат да бъдат използвани от общините за брегоукрепителни съоръжения. Това каза по време на посещението си...

Искърското дефиле не позволява оттичането на цялото Софийско поле при по-обилно снеготопене. Затова има опасност от заливане на големи площи в района. Специално за София, хидролозите предупредиха, че има опасност за района на Южния парк и части от метрото. Опасна е зоната и по течението на река Марица. И както и в предишни години, напълно е възможно наводнение и по поречието на река Дунав.

Според хидролозите трябва да започне незабавно укрепване на защитните диги по пълноводните реки, особено по поречието на Дунав.

Какви са съветите за язовирите?

Хидролозите обрисуваха картината на язовирите у нас. Всъщност тя е следната: Държавното предприятие "Язовири и каскади" стопанисва съоръженията на 15-те големи язовира с национално значение, намиращи се предимно в Централна и Южна България. Също държавното "Напоителни системи" стопанисва 168 язовира, предимно за земеделски нужди.

Хидролозите настояха управлението на язовирите да стане под един контрол - нещо, което и правителството реши. Вчера министър Трайчо Трайков потвърди, че "Язовири и каскади" ще бъдат натоварени с контрола на язовирите.

След потопа тиф и хепатит

Наводненията в Южна България водят до риск от замърсяване на питейната и кладенчовата вода, а тя пък може да стане причина за разпростр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com