Трето Велико народно въстание: Сблъсъци с полицията край Народното събрание (ОБНОВЕНА)

14814
Трето Велико народно въстание: Сблъсъци с полицията край Народното събрание (ОБНОВЕНА)
Снимка: Румен Скрински

В 17 часа започна поредният протест с марката Велико Народно Въстание III. Исканията на протестиращите остават непроменени – оставка на правителството и главния прокурор, служебен кабинет и нови избори за народно събрание.

За разлика от предходните два големи протеста, наречени Велико народно въстание – на 2 и на 10 септември, днес мерките за сигурност са изключително строги. Преминава се през три контролно-пропускателни пункта, а всички чанти и багажи се проверяват стриктно. Драконовските мерки включват дори махането на капачките на бутилките от минерална вода, както и настояването потенциално опасните предмети да бъдат оставяни в кашпите, вместо да се внасят в зоната на протеста.

Прииждат хора от много градове, като се очаква да има протестиращи от цяла България. "Отново идва ден, в който Независимостта трябва да бъде извоювана, а не празнувана. Елате да извикаме заедно, че искаме да бъдем свободни от Борисов и мафията!", написаха организаторите от Отровното трио във Facebook.

Затворен е булевард "Цар Освободител". Има два подхода към площада - откъм БНБ и откъм статуята на Света София, където са изградени пропускателни пунктове. Вече започнаха и първите речи на ораторите. Организаторите обявиха, че хиляди хора от страната са били възпрепятствани умишлено, за да не стигнат до София и да се включат в протеста.

На протеста прозвуча химнът на България, който беше изпят от италианска оперна певица. За Третото Велико народно въстание в София е и евродепутатът от Зелените Даниел Фройд.

76 дни стотици хиляди българи протестират с едно единствено искане – оставки на правителството и главния прокурор и промяна. Борисов, дали сме достатъчно сериозни? Цялата страна е тук. Вчера Борисов каза, че няма да кой да се предаде. Виж записите от камерите и си избери един от нас, заяви от трибуната адвокат Николай Хаджигенов от Отровното трио.

По-рано днес имаше протест с искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев пред Американското посолство в София. Протестиращите настояха за подкрепа от страна на САЩ, като се обърнаха лично към посланика на държавата у нас Херо Мустафа. Пред посолството протестиращите разпънаха плакати с исканията си и скандираха "Оставка".

Сдружение "Боец": Не искаме насилие, но ако мафията заповяда на полицията да вдигне палките, няма да отстъпим

"Не искаме насилие, но ако мафията заповяда на полицията да дигне палките срещу нас, няма да отстъпим и за пролятата кръв те ще носят о...

От трибуната на протеста изказвания направиха журналистът Светла Петрова, политологът Евгений Дайнов, спортният журналист Камен Алипиев, Борис Сандов, земеделецът Георги Васил, дошъл специално от Ямбол и много други. Дванадесетокласничката Йоана Лилова излезе на трибуната и заяви, че се чувства добре в България, че не иска да бъде прогонена от родината си, от дома си. Момичето подгря множеството и последваха бурни възгласи „оставка” и „нас не ни е страх”.

Димитър Стоянов от сайта „Биволъ” също се качи на трибуната. „Искаме смяна на модела, искаме свобода, искаме демокрация и право да се развиваме. Време е за оставка”, заяви той.

Цялото пространство пред сградата на парламента на площад „Народно събрание” гъмжи от хора. При пристигането си протестиращите запалиха свещи и фенери пред парламента на площад „Народно събрание”, където бяха посрещнати от две редици униформени, строени пред сградата. Хората се хванаха за ръце и направиха жива верига пред полицейския кордон.

Полицаи със щитове и каски бързо се прегрупираха от пространството при храм-паметника Свети Александър Невски към Народното събрание и ъгъла с главната сграда на БАН. Част от хората крещят „еничари” към полицейските служители и питат защо се противопоставят българи срещу българи.

Протест блокира Дунав мост

Протест блокира движението на кръговото кръстовище непосредствено преди Дунав мост при Русе. Няколко души спряха движението с автомобил...

"Това вече не е сграда на Народното събрание, тя не е от национално значение, тя е музей", заяви Тихомир Василев, който заедно с други протестиращи се оплака, че са нарушени правата им от полицията, която не ги пуска да преминат към храм-паметника "Свети Александър Невски". "Къде е заповедта от Йорданка Фандъкова?", попита още той. Василев отправи множество въпроси към заместник-директора на СДВР комисар Антон Златанов и го обвини, че изпраща полицаите напред, а не казва "след мен".

"Тук пише "Съединението прави силата" и решихме, че в Деня на Независимостта може да дойдем тук", заяви Арман Бабикян и бе категоричен, че ще направят така, че тези, срещу които протестират вече 76 дни да напуснат властта. Напрежението сред протестиращите е високо заради отказа на полицията да ги пропусне да преминат към храм "Свети Александър Невски". Демонстрантите скандират "Искаме на църква!" и твърдят, че искат да се поклонят пред Паметника на незнайния войн заради днешния Ден на независимостта. Те са категорични, че няма заповед на Столична община, с която да бъдат спрени да преминат. Напрежението остава високо.

Малко преди 23 часа протестиращите решиха да направят жива верига и да опитат да преминат, но бяха избутани от жандармерията. По информация на демонстрантите двама души са били арестувани, но за момента няма официално потвърждение за това. Срещу полицията пък полетяха бомбички и бутилки с минерална вода. Последваха още няколко опита на протестиращите, но те бяха отблъснати от униформените.

Около 23,30 часа полицията призова гражданите да се разотидат, защото нарушават обществения ред. Голяма част от хората си тръгнаха, а униформените свалиха щитовете, като така напрежението рязко спадна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След като Сарафов нареди проверка: Ето какво нарушения откриха в СРП

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...