X
 
 

УНСС заплашен от фалит навръх 100-годишнината си

5691 3
УНСС заплашен от фалит навръх 100-годишнината си
В навечерието на 100-годишния си юбилей Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) е заплашен от фалит заради обещано, но неполучено финансиране от държавата. Това предупреждава ръководството на висшето учебно заведение в отворено писмо до медиите.

УНСС очаква да получи 10.3 млн. лева от правителството, за да се разплати със строителя на новия си учебен корпус. Строителството, ĸoетo тpябвaшe дa пpиĸлючи пpeз юни т.г., бe cпpянo пpeз 2018 г. зapaди липca нa cpeдcтвa.

На 16 април 2019 г. изпълнителят на проекта е призовал университета за доброволно изпълнение на текущите задължения.

1,5 млн. ще струва поддръжката на 12 общежития на УНСС

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) в София обяви обществена поръчка за текущи ремонти и денонощно 24-часово авари...

Ако това не се случи, университетът е заплашен от фактическа неплатежоспособност и има риск сметките му да бъдат запорирани, което ще доведе до спиране на изплащането на стипендиите и помощите на студентите и докторантите, на заплатите на преподавателите и служителите.

Молбата на столичния ВУЗ е насочена към премиера, министъра на финансите и министъра на образованието.

"Недоумяваме как е възможно държавата да поеме ангажимент към студентите, преподавателите и служителите на УНСС и да не го изпълни. Още повече, че правителството обяви образованието за свой приоритет", оплакват се от столичния ВУЗ.

Необходимо е финансирането да се осигури в най-кратки срокове, за да се удължи срокът на проекта. В противен случай ще бъдат загубени 4.5 млн. лв. европейска безвъзмездна помощ, която държавата ще се наложи да връща заедно с лихвите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 3 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
    Закривай!
  • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
    Тук учат на бизнес, иновации и предприемачество - "просто не си плащайте сметките!"
  • Университетът, който преподава икономика фалира. Герберска, комунистическа реалност... 1 Университетът, който преподава икономика фалира. Герберска, комунистическа реалност... преди 9 месеца Профил на трол?
    Радан Кънев:''Руската мафия заплашва националната ни сигурност с новата сделка за ЧЕЗ - Новината за покупка на ЧЕЗ от "Еврохолд" се посреща с необяснимо мълчание. А тази сделка поставя още повече и по-сериозни въпроси от сделката с г-жа Гинка Върбакова. Според съобщението на Еврохолд, финансирането е от "западни банки", а според пресата в Чехия - от руската външ виж още ›› нотърговска банка - ВТБ. Еврохолд няма никакъв опит в управлението на енергийни активи. Да припомним - ВТБ, според авторитетни западни медии свързана с руската мафия и тайните служби, е замесена във всички тежки скандали в България през последното десетилетие - КТБ, БТК, Булгартабак... Въпросът ми към управляващите е прост - ще допуснете ли ЧЕЗ да попадне в същите ръце, в които попаднаха БТК и Булгартабак? Ще допуснете ли ЧЕЗ да последва съдбата на КТБ? И изобщо... давате ли си сметка какво правите?!"