X
 
 

Вапцаров съчета въздух, море и земя в своята поезия

1927 5
Вапцаров съчета въздух, море и земя в своята поезия
С поднасяне на венци и цветя от признателните поколения пред паметника на Никола Вапцаров, намиращ се в градината на царския дворец, стартираха тържествата по случай 110 години от рождението на поета, предаде БГНЕС.

„Приятели“, с тези думи се обърна към събралото се множество Мая Вапцарова, племенница на поета. „Вие сте преди всичко приятели на онова нещо, което води духа на българина по пътя на прогреса.

Много ви благодаря, че всички вие почетохте този велик ден, защото Вапцаров успя да съчетае трите природни компонента: въздух, като лети със самолетите; корабите – морето, което при него е народът; 3. влакът, който е свързан със земята. Този влак продължава пътя на бъдещето“, каза Мая Вапцарова.

Тя прочете малко стихотворение, което е намерила във Военния архив на град Велико Търново. Това са най-силните стихове, които след това са поставени в стихотворението „Хроника“.

За първи път у нас навлиза историята с кървавата мутра.

Столетия сме чакали за час.

Ще потърпим сега дима барутен,

Показват ръкописи на Никола Вапцаров по случай 110 г. от рождението му

Днес Къщата музей „Никола Вапцаров“ към Националния литературен музей ще посрещне 110-годишнината на поета със събитието &b...

но после след жестокия погром,

когато прашни, морни и окъсани

се юрнете назад към своя дом,

ще ви посрещнем злобни и навъсени.

От глад ще вият пустите поля,

Банско почете 110 години от рождението на Никола Вапцаров

Банско сведе глава в почит пред любимия си син - поета Никола Вапцаров. Но нямаше тъга в честването на 110-та годишнина от рождението ...

на глутница ще ви следим в горите.

В гърдите ще избухне дива страст,

но мътен блясък ще гори в очите ни,

но ние няма да умираме!

Венци бяха поднесени от почетната гвардейска рота, от името на президента Румен Радев, който също присъстваше на събитието.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Възтожен изпълнител на поръчките на съветските комунисти, Вапцаров активно работи за окончателно отделяне на Македония от България. Обявява се за македонец и провежда предателската антибългарска македонистка кауза, създадена от сталиновите стратези за унищожаване на България чрез принципа Разделяй и владей
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Добре е изяснено от историята кога и как Вапцаров е вербуван за агент на чужда държава – Русия. И срещу заплащане започва да работи против интересите на България. Именно като руски агент Вапцаров организира атентати на влакове и лично доставя взривните вещества. Загиват шестима железничари – невинни бащи на семейства. Именно за това той е подсъдим и осъден на смърт, а не заради комунистическите си виж още ›› убеждения, както непрекъснато ни се внушава от подкупената ни, пленена и русифицирана медийна среда.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Дори съдебното дело на Вапцаров по времето на социализма е редактирано от комунистическите „историци“ и прочистено от особено компрометиращи данни. Цар Борис Трети е бил приятел на бащата на Вапцаров и е искал да го помилва, но това е било невъзможно защото на процеса се е доказало, че дейността му е била доста богато платена с руски пари в продължение на години, което му е позволило висок стандар виж още ›› т на живот без да работи.
  : 3 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  В "поезия" пропита със злоба и омраза към човешките ценности, но и ... гореща любов към СССР ...!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  съчета въздух, море, земя и тероризъм
Празнуваме Атанасовден!
Празнуваме Атанасовден!

Атанасовден е християнски и народен празник, на който се почита паметта на Свети Атанасий Велики. Българската православна църква го отбелязва...