Внимание: Висока опасност от лавини

3871
Внимание: Висока опасност от лавини

Планинската спасителна служба на Българския Червен кръст (БЧК) предупреждава, че вследствие на обилните валежи, ниските температури и силния вятър, в планините е изключително опасно за туристически и ски - преходи, предаде БГНЕС.

Снежната покривка навсякъде е нестабилна и навята на преспи. Лавинната опасност е значителна, а на места по стръмните склонове и улеи – много голяма.

Припомняме, че днес лавина от сняг и скална маса прекъсна пътя за ски-център Картала, на 35 километра над Благоевград.

Лавината от сняг, кал, камъни и дървета се свлече около 8.30 часа днес, на 1 километър преди бариерата на ски-центъра. Свляклото се количество земна маса е 8-10 хиляди кубични метра. Блокирани заради пътя са към 35 туристи, почиващи в хотела на ски-пистата. Те са осигурени с продукти. Бедстващите могат да се изтеглят към Благоевград само пеш по пътека оттатък река Бистрица. Блокирани обаче остават личните им автомобили, които не могат да се изтеглят към града, докато не се разчисти пътят.

Лавината е преградила освен пътя, на почти 90 процента, и речното корито. За щастие има отток на водата, което означава, че няма опасност от наводнение.

Разчистването на пътя за сега е невъзможно, тъй като е нужна специализирана техника, която най-вероятно утре ще се придвижи до мястото на свлачището. "Разчистването на пътя ще стане до 5-7 дни", прогнозира кметът на Благоевград Атанас Камбитов, който бе на мястото на свлачището, заедно с екипи на полицията и "Гражданска защита".

Свлачището блокира и придвижването на товарни автомобили към Карталска поляна, базата на горското, хижа "Македония" и каскадата под нея.

Кисело зеле предизвика хаос на германска магистрала

Купища кисело зеле изпаднаха от камион, движещ се по оживена германска магистрала, и бързо замръзнаха на повърхността на аутобана, ка...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com