X
 
 

Възможно ли е увеличение на самолетните билети заради нов данък?

2598 0
Възможно ли е увеличение на самолетните билети заради нов данък?
Снимка: iStock/Guliver
На последното заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси (Екофин) България и още седем държави са се съгласили, че авиотранспортът замърсява с въглеродни емисии и може да се помисли за данъчно облагане на самолетните полети. Експертът Боян Рашев коментира възможно ли е рязко увеличение на цената на самолетните билети.

„Идеята е да се съберат пари, които да бъдат насочени към жп транспорта. В същото време авиацията да стане по-малко предпочитана. Дори данъкът да стане факт, хората ще продължат да използват авиоуслугите. Относително бедните хора няма да могат да си позволят такъв тип пътуване, но голяма част от потребителите на авиолиниите ще продължат да летят. Ще се получи сходна ситуация на тази с акцизите на горивата за колите. Акцизът се увеличава, но намаление на потреблението не се отчита”, посочи Рашев пред Нова телевизия.

Ето защо НЕ трябва да публикувате самолетния си билет във Facebook

Много хора искат да се похвалят с предстоящо пътуване и публикуват снимки на самолетните си билети във Facebook, Instagram и т.н. Това ...

„Най-големият проблем на България с потенциален такъв данък е, че ако решим да тръгнем с влак от България до Хамбург, можем да се досетим колко време ще ни отнеме. Това страшно ще затормози икономиката. Има много българи, които работят и пътуват непрекъснато”, допълни експертът.

„За мен е шокиращо, че България се е присъединила към тази идея. Почти съм убеден, че това няма как да бъде прието, просто защото е спирачка за икономиката. Европа се самоубива с подобни действия”, заключи Рашев.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители