Завишават бюджетите на всички лечебни заведения, резервът на НЗОК няма да се пипа

1549
Завишават бюджетите на всички лечебни заведения, резервът на НЗОК няма да се пипа
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Всички лечебни заведения ще получат допълнителни средства от Здравната каса за последните три месеца на годината в общ размер 774 милиона лева. Към разблокиране на резерва на касата засега няма да се пристъпва. Исканията на болниците за вдигане на цените на клиничните пътеки няма да бъдат изпълнени. Това съобщи управителят на НЗОК проф. Петко Салчев след извънредно заседание на надзора на здравната каса за изпълнението на бюджета.

"В момента натрупаната инфлация е 17.7%, а цените на клиничните пътеки са вдигнати с 25% изтъкна той и изрази недоумение от исканията на болничните сдружения за вдигане на цените на клиничните пътеки: "С коя инфлация да ги увеличим, след като са повишени с повече от натрупаната". 

По повод исканията на болниците, той подчерта пред Actualno.com: "НЗОК не е взаимоспомагателна каса, тя не помага. Касата закупува дейност, която извършва. Как да им платим ток, вода и парно? Увеличихме с 39% средствата за последните 3 месеца за болнична помощ и с 25% са увеличени цените на клиничните пътеки – това може да направи касата".

Ще бъде разплатена и надлимитната дейност на болниците, която от началото на годината до момента е 43 милиона лева.

Към 30 септември лечебните заведения, които са постигнали изискванията за заплатите, са 154, а тези които не са постигнали нивата, заложени в колективния трудов договор, са 222. Неизпълнението е основно при малки лечебни заведения и само едно университетско лечебно заведение е отчело, че не е достигнало ръст на заплатите, посочи проф. Салчев. Болниците, които не са постигнали договореното увеличение на заплатите на медицинския персонал от 1-ви август, няма да бъдат санкционирани, съобщи шефът на НЗОК.

Във връзка с това, че заплатите ще повлияят на разходите, той информира, че днес е изпратил писмо до директорите на районните здравноосигурителни каси да не предприемат никакви мерки с предложение за намаляване на цените на клиничните пътеки. "Цените остават с увеличение 25% от 1 май", подчерта той.

Болниците искат спешна помощ от НЗОК заради растящите разходи

Болниците искат спешна помощ от Националната осигурителна каса (НЗОК) заради растящите разходи. Те призовават да бъде използван излишък...

Решенията на днешното заседание са обективно обосновани и дават достатъчно поле и възможност на лечебните заведения да работят спокойно, категоричен е шефът на НЗОК. "Ние се стремим да осигурим на здравноосигурените лица достатъчно възможност да получат дадените услуги", увери той.

В обяснение защо няма да се деблокира резерва на касата, председателят на надзорния съвет на НЗОК д-р Александър Златанов подчерта, че наличните средства са напълно достатъчни за дейността, още повече, че ситуацията е сложна и не се знае дали ще има бюджет за 2023-та, респективно дали няма да има нужда тези средства да се разблокират за дейности, които касаят здравноосигурените, още повече, че това са пари на здравноосигурените.

"Много важно е решенията, които се взимат за разходването им да бъдат адекватни на нуждите на здравноосигурените и да можем във всеки момента да обясним за какво се харчат тези средства, как се харчат, как се контролират и от друга страна да успеем да гарантираме медицинската помощ на здравноосигурените до края на годината и да имаме някакъв резерв за първия месец от следващата година, понеже има доста неясноти дали ще има бюджет или не", каза той. За да не се окаже, че в началото на годината няма средства за здравноосигурените, резервът на този етап остава като такъв, добави Златанов.

Той увери, че ще се следи дали има необходимост от преразпределение на средствата, така, че здравноосигурените да бъдат спокойни и сигурни, че техните нужди ще бъдат посрещнати и ще има средства за тях. И той, и управителят на касата увериха, че са разработени няколко варианта, в случай че няма Бюджет'2023, но отказаха да конкретизират и подчертаха, че разговорите с финансовото министерство са много активни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com