"Зелените": Властите да спрат изсичането на защитни гори

31409
"Зелените": Властите да спрат изсичането на защитни гори

Строежите в деретата на реките трябва да се оценят. Онези, които са незаконни, да бъдат премахнати, а тези, които са получили разрешение по някакъв начин, да бъдат оценени и ако се налага да бъдат обезопасени или съборени. За това призова на пресконференция в БТА Андрей Ралев от политическа партия "Зелените". Той допълни, че подобни проблемни строежи пречат на реките да се оттекат в морето.

Едно от основните неща, за които призоваха "Зелените", беше за временно или постоянно спиране на строежите в т. нар. защитни или охранителни гори (имащи предпазна функция). Според председателя на партията Борислав Сандов идеята вече е предлагана, но е била отхвърлена преди няколко години. По думите му промяната може да бъде направена по няколко начина - чрез Закона за горите, чрез лесоустройствените планове или чрез Наредба на Министерството на земеделието и храните, с което да бъде временно спряно изсичането на едно или повече места.

Зелените обжалваха пред ВАС решението на правителството за "Карадере"

Политическа партия „Зелените“ внесе жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на Министерски съвет да п...

По време на пресконференцията беше обяснено още, че е нужно да се ограничи спирането на сечта във вододайните зони, изсушаването на влажни зони и човешката намеса върху коритата на реките - независимо от това дали става дума за изправяне или изкривяване. По последния пункт Борислав Сандов обясни, че изправянето на коритата води до увеличаване на скоростта на водата и потенциално по-големи рискове.

От "Зелените" като цяло бяха крайно критични към държавата и нейната работа. От една страна председателят на "Зелените" обясни, че на страната ни й липсва стратегия за адаптация към глобалните климатични промени. Той добави, че доколкото му е известно за последната година и половина работната група, която трябва да работи по документа, се е събирала само веднъж. Петър Кърджилов, който се занимава с кризисната комуникация на партията, каза, че в огромната си част превенцията и подготовката на местно ниво е на "престъпно" ниво с малки изключения.

Еколозите обясниха още, че според тях не голямото количество вода е довело до трагедията, а неглижирането на сигнали за изсичане на гори във варненския квартал "Аспарухово" и наличие на сметище там, както и слабата работа на "Гражданска защита". В този смисъл бяха поискани оставките на кмета на морския град Иван Портних и на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев. По въпроса за държавната служба и нуждата от реформа Сандов обясни, че според него структурата трябва да е на подчинение на Министерския съвет, а не да бъде част от Министерството на вътрешните работи.

В края на пресконференцията председателят на "Зелените" предупреди че в момента много части от страната са застрашени от бедствие, подобно на това случило се в Добрич и Варна. Като причина за това той посочи масовата практика за изсичане на защитни гори.

Зелените поискаха спиране на проекта в Карадере

Официална декларация срещу проекта в Карадере беше внесена в Народното събрание от представители на „Зелените” – Андр...

С това лошите новини не приключват: Според Сандов цялото Черноморие е заложило капани. Той добави, че рискът е голям и не драматизира. Като причина за опасенията бяха посочени изправянето на речни корита и поголовното строителство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com