На ръба: Градският транспорт в София може да спре, общината иска среща с държавата за помощ

10893
На ръба: Градският транспорт в София може да спре, общината иска среща с държавата за помощ
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Метрото и електротранспортът в София няма да могат да платят пълния размер на декемврийските си сметки за ток, които излизат през този месец. За това алармираха Йорданка Фандъкова, зам.-кметовете Дончо Барбалов, Кристиан Кръстев, общински съветници от ГЕРБ и ВМРО и синдикалисти.

По техни изчисления сметката за електричество на столичния "Метрополитен" за месец декември е 3 725 730 лв., което е 3 пъти повече от декемврийската сметка през 2020 г. 1 987 256 лв. е декемврийската фактура на Столичния електротранспорт, което е почти двойно повишение спрямо сметката за същия месец през 2020 г. Очакванията са компенсациите за цените на тока да се изплатят до края на март, а, "за да не се стигне до прекъсване на електричеството, дружествата трябва да изплатят пълният размер на получените фактури".

За Actualno.com зам.-председателят на транспортната комисия в Столичния общински съвет (СОС) Зафир Зарков (ГЕРБ-СДС) призова държавата да даде 178 млн. лева на столичния градски транспорт "заради увеличените в пъти цени на тока и природния газ, както и спада на пътниците с около 1/3 на годишна база".

 

"От 2016 г. градският транспорт бележи ръст в продажбата на превозни документи, достигна 10 млн. лв. през 2019 г. Но през 2020 г., в резултат на COVID пандемията, приходите се сринаха с 35% за година. После имаше малко повишение, което е крайно недостатъчно", заяви Зарков. 

Засега проблемът е обсъден само на среща със синдикатите. Очакванията на Зарков са обаче, че държава да се намеси. Зарков разказа, че от доста време той и екипът му се опитват да организират среща с представители на правителството, но засега безуспешо. 

"Надявам се, че никой не си представя София с намален градски транспорт или без такъв. На практика той се финансира от бюджета на София, малко държава помощ и приходи от превозни документи. През втората година от пандемията Столичната община отпусна повече средства и актуализира бюджета за градски транспорт с 12 млн. лв., бяха отпуснати и заеми. 70 млн. лв. са парите само за електроенергия", подчерта Зарков.

Зам.-кмет на София: Има опасност градският транспорт в редица общини да спре

Заместник-кметът на София Дончо Барбалов предупреди пред БНТ, че има опасност градският транспорт в редица общини да спре. Втората опас...

 

Зам.-председателят на транспортната комисия допусна, че поскъпване на билетите може да има като спасителна мярка.

"По принцип ценовият шок при превозните документи не би довел до стабилизиране на системата, месеци наред дори ще има сериозен отлив от пътници. В същото време не бих искал да си представя София без градски транспорт, ще настане транспортен хаос, влошена екология", коментира Зарков.

"Тези силно завишени цени на електроенергията и горива се отразяват при акцизите и печалбата от тях е за държавата. Затова е нормално държавата да има ясен ангажимент към градския транспорт", призова Зафир Зарков. И уточни, че проблемът с бюджета за градски транспорт не е само за София, завърши той. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Обратно изкупуване на терени в Южния парк: Повече светлина върху картината

Модерно осветление планират за 14 столични района

Терзиев отвърна на ГЕРБ за имотите в Южния парк: Предложенията са на районните кметове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com