Светица ли е Десислава Иванчева - според бивш зам.-кмет на "Младост" твърдо "не"

11890
Светица ли е Десислава Иванчева - според бивш зам.-кмет на "Младост" твърдо "не"
Снимка: БГНЕС

Дали кметицата на район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова действително са взели голям подкуп и ще се превърнат в пример за борбата с корупцията в България? На този въпрос отговор от правосъдието едва ли ще видим скоро, но със сигурност репутацията на двете ще пострада силно. Дали обаче и това е заслужено?

Actualno.com потърси своеобразен отговор на този въпрос от Никола Вапцаров. Вапцаров е бивш зам.-кмет на "Младост" и зае поста, когато беше избрана Иванчева, но го напусна официално на 15 юни, 2017 година. Бившият зам.-кмет е известен и с друго – той е потомък на поета Никола Вапцаров и е един от хотелиерите в Банско, които не одобряват правителствените промени в Плана за управление на Национален парк "Пирин", с които се дава възможност за застрояване в 48% от територията на парка. Вапцаров беше един от хората, с които германският евродепутат Ска Келер разговаря при обиколката си в Пирин.

ГЕРБ в СОС: Политиците, които подкрепяха Иванчева, да поемат отговорност

Изнесените факти от Специализираната прокуратура за тежка форма на корупция и административен произвол на кмета на район „Младост...

Припомняме, че Десислава Иванчева също е с репутацията на радетел на зелените идеи и дойде на власт след големите протести против застрояването на квартал "Младост". Емблематичен пример в това отношение беше строителството при блок 70 в "Младост". Преди той да стане факт, започнаха протести още през август 2016 година заради застрояване при блок 19, а темата "застрояване на зелени площи и детски площадки" доведе до светкавичната оставка на предишната кметица на район "Младост", подкрепена от ГЕРБ – Цвета Авджиева. Иванчева спечели предсрочните избори и два дни по-късно започна протестът срещу строежа при блок 70.

Пред Actualno.com Никола Вапцаров разказа изключително интересни неща конкретно за този строеж. Инвеститор там е Николай Николаев, който ръководи фирма "Капитолия", която се занимава с търговия на автомобили. По проект на мястото, където има градинка, е предвидена жилищна сграда. Само че, след като Иванчева идва на власт, администрацията ѝ прави проверка и се оказва, че има порок в заменката, която е подписана още от Цвета Авджиева и заради който цялата процедура за инвестиционния проект пропада. По думите на Вапцаров, инвеститорът купува имот от реститути и след това е направена заменка за разширение, с която се увеличава имотът с 400-500 квадратни метра. Ако това не се беше случило, нямаше как да се реализира предвиденият проект, е категоричното мнение на Вапцаров. Подобна заменка е имало и при блок 19, откъдето тръгнаха протестите – защото на "смешна цена", според Вапцаров, е продаден имот там на зетя на Цвета Авджиева.

"Иванчева беше много въодушевена от цялата работа и пуснахме жалба с цел да бъде спрян строежа и да се започне разследване. В един момент се появи инвеститорът, проведоха доста срещи с Иванчева при закрити врати и изведнъж тя ни изтропоса, че са се разбрали, че той щял да я съди, ако не си оттегли жалбата. Тя я оттегли, но освен това подписа споразумение, според което тя се задължава по никакъв начин да не оспорва правата на инвеститора върху имота и процедурата по строителство", заяви Никола Вапцаров пред Actualno.com.

Вторият случай по време на управлението на Иванчева касае саниране на блок, намиращ се точно срещу проекта на Garanti Koza. Там, по думите на Вапцаров, основна роля играе заместник-кметът Биляна Петрова, която всъщност е с ресор "Култура", но са ѝ дадени правомощия и за санирането. При предишния кмет минава процедура по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, като има спечелила процедурата фирма и формално следва да се обяви това и да започне работата по саниране. "Де факто вече свършваше ресурсът по програмата и самите жители искаха да мине процедурата и да се завърши санирането", каза Вапцаров.

Захариева за ареста на Иванчева: Малко се прехвърлиха границите вчера

По отношение на ареста мисля, че малко се прехвърлиха границите вчера. Това каза на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът и минист...

По негови думи, обаче, Биляна Петрова прави друго – събира комисията, която трябва да обяви победителя и иска от нея да бъдат променени критериите в поръчката, което ще означава, че печели втората фирма в класирането към този момент. Петрова дори представила готови протоколи, уточни бившият зам.-кмет на район "Младост", който каза, че един от общинските служители е подал жалба до прокуратурата за случилото се. Той добави, че по това време тя започнала често да се среща с бившия кмет на "Младост" Петко Дюлгеров, който сега беше задържан с Иванчева и Петрова и е сочен от прокуратурата за посредник с комисионна при предполагаемато получаване на подкупа от двете общински ръководителки. "В един момент явно Дюгеров взе да ѝ се явява като съветник. Казах ѝ преди да напусна, че този човек е корумпиран – щом ГЕРБ даже са се отказали от него, това е страшно корумпирана личност, само ще те вкара в затвора", каза за финал Вапцаров.

Припомняме, че засега Иванчева и Петрова остават в ареста за 24 часа, ще им бъде повдигнато обвинение за вземане на подкуп в особено големи размери – по чл. 302а от Наказателния кодекс. При доказване на вина, следва затвор от между 10 и 30 години. Можело обаче да се стигне до обвинения за пране на пари и организирана престъпна група. Това е най-голямата сума, с която някой някога е задържан в България, каза ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София