Новак Джокович запази короната си в Мелбърн и сътвори история

28105
Новак Джокович запази короната си в Мелбърн и сътвори история

В един изключително равностоен финал, макар и не изпълнен с драмата, която ни предложи финалът в Мелбърн през миналата година, световният номер едно Новак Джокович сътвори история и завоюва трета поредна титла на Australian Open и четвърта в турнира, побеждавайки след обрат с 3:1 сета номер три в света Анди Мъри - 6:7 (2), 7:6 (3), 6:3, 6:2.

Преди финала: Новак Джокович или Анди Мъри?

Само след няколко часа ще настъпи неделя, а с нея и краят на седмицата. В този ден всеки българин ще трябва да реши дали да отиде да гл...

Началото на срещата подсказа колко оспорвана ще е тя и какво невероятно изравняване на силите има между двамата. Всъщност в продължение на цели 33 гейма (с двата тайбрека) нито един от двамата най-добри на ретур играчи в света не можа да пробие сервиса на другия.

През първата част повечето шансове за успех бяха на страната на Ноле, но Мъри се измъкваше като голям магьосник. При 3:2 гейма в полза на сърбина той достигна до общо четири точки за пробив в подаването на Мъри, включително 15:40. И при всяка от точките Мъри показа страхотна психика и не позволи да се стигне до най-лошото.

При 4:3 гейма Ноле отново имаше точка за пробив, като и този път Мъри я спаси, при това със силен сервис и атаки от форхенд – все пак малко по-слабия, но и неимоверно подобрен удар на шотландеца. Реално вратата пред Джокович беше отворена, но Мъри я трясваше изключително авторитетно и не му позволяваше да дръпне в резултата, като тези измъквания вдигаха увереността на шотландеца.

Логично се стигна до тайбрек и в него всичките спасени точки за пробив от страна на Мъри дадоха отражение – двойна грешка на Джокович още в самото начало, после аванс от 4:0 точки за Мъри и в крайна сметка победа в сета със 7:2 точки в тайбрека, като Мъри направи три минипробива и не допусна нито един.

Федерер продаде скъпо кожата си, Мъри обаче е на финал

В един изключителен полуфинален мач, който с право може да се охарактеризира като една от перлите на тазгодишния Australian Open, свето...

Смяната на инициативата определено вече беше факт, като Мъри поведе с гейм и 0:40 на подаването на Джокович – изключително решителен момент. И тогава световният номер едно показа защо е на водеща позиция в ранглистата – стисна зъби, спря с промъкналите се в играта му грешки и се измъкна с агресивна игра, включително излизания на мрежата.

След този дълъг гейм двамата започнаха да взимат комфортно подаванията си, като не стигаше дори до равенство в някой гейм и отново се стигна до тайбрек. Нещата там се решиха при 2:2 точки – този път Мъри направи двойна грешка и тя се оказа решаваща за изхода на сета, като Джокович моментално захапа възможността и направи втори минибрейк за 6:3 точки, за да затвори сета със 7:3 точки. Силният си характер Ноле демонстрира най-добре една от точките в един от геймовете на сета, когато сърбинът с плонж спаси удар на Мъри, после върна смач и накрая спечели точката след контраигра от форхенд.

Настроението на корта отново беше променено, като двамата тенис великани започнаха наново от равен старт мача. Сервисът и на двамата продължаваше да е като по часовник до 4:3 гейма. Тогава Джокович успя отново да настъпи педала на газта, да направи две страхотни атаки от форхенд и изведнъж Мъри се оказа в ситуация 0:40 на собственото си подаване. Шоландецът спаси първите две точки за пробив, като и в двете Ноле прибърза, но при третата дойде ред на Мъри да е агресивен, той опита атака с форхенд къс диагонал и уцели филето на мрежата, което означаваше първи пробив в мача. Последва бърз гейм за Ноле и той затвори в третия сет с 6:3 гейма.

Новак Джокович е първият финалист при мъжете на Australian Open

Без абсолютно никакъв проблем световният номер едно Новак Джокович се класира за трети пореден път и общо четвърти в своята кариера на ...

Краят на този трети сет беше белязан от нещо крайно тревожно за всички фенове на шотландеца – Мъри отпадаше физически. Още след втория сет той взе медицински таймаут, за да му бъде оказана помощ заради мазоли по крака, а в края на третия сет започна да разтрива лявото си бедро и да прави гримаси всеки път, когато се опираше на крака си след сервис.

Физическата нестабилност на Анди, за която стана въпрос и в предварителния анализ на Actualno.com, вече нямаше как да го направи конкурентен в мача. Джокович, дал си сметка за проблемите на съперника), започна да натиска още повече и реализира пробив още в третия гейм на сета, отново след серия от дълбоки удари. В петия гейм на частта сърбинът отново захапа, не даде на Мъри да реализира точката си за вземане на сервис гейма му и направи втори пробив след изключителна защита и връщане на невероятни удари на шотландеца – 4:1 гейма за световния номер едно.

От тази ситуация връщане за Мъри в мача вече нямаше - той опита да окаже натиск, като поведе с 30:0 на сервиса на сърбина благодарение на единични удари, но след това Ноле обърна гейма, като точно по-голямата му свежест и изключителното му умение да играе в контраатака, когато бъде натиснат, окончателно отказа Мъри.

Извънземно шоу в Мелбърн - Джокович оцеля срещу Вавринка

В истинско шоу се превърна днешният мач от вечерна сесия при мъжете, като световният номер едно и номер едно в схемата на Australian Op...

И все пак в отчаян опит да продаде още по-скъпо кожата си, Мъри докара нещата до 2:5 и сервис за мача на Джокович. Тогава шотландецът спечели две последователни точки благодарение на най-силния си удар - бекхенда. Първо Мъри свали много ниско един удар от бекхенд в краката на Джокович, който налиташе на мрежата и дойде грешка, а след това размина с бекхенд-права отново излезлия на мрежата Ноле.

Сърбинът обаче не се отказа от агресията и при 0:30 Фортуна показа на чие рамото е щастието. Джокович излезе пак на мрежата и по чудо не сбърка лесен смач - топката се удари в мрежата, но някак мина от другата страна, неспасяемо за шотландеца. След тази точка Джокович включи пак турбото и накара Мъри да тича като бесен, но без шанс да направи нещо - три поредни точки за Джокера и победа с 6:2 гейма в последния сет за абсолютния хегемон в Мелбърн в цялата история на тениса.

Автор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com