Съдът окончателно: ТЕЦ Брикел не може да бъде спрян, отделно да се реши замърсява ли

3103
Съдът окончателно: ТЕЦ Брикел не може да бъде спрян, отделно да се реши замърсява ли
Снимка: Министерски съвет

Заповедта (№ РД-08-115/29.07.2022 г.) на РИОСВ Стара Загора с предварително изпълнение за спиране на ТЕЦ "Брикел" няма да остане в сила. Причината "Брикел" да не затваря - ако затвори, това щяло да доведе до "значително и трудно поправими вреди". Това реши тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), като решението е окончателно.

В спора пред ВАС по административно дело № 7209 от 2022 г. върховните магистрати са се произнеси единствено по отношение на предварителното спиране на изпълнението на заповедта на РИОСВ – Стара Загора, но не и по отношение на твърденията на екоинспекцията за замърсяване на околната среда. Така всъщност с това решение съдът не взема под внимание дали е вярно, че ТЕЦ-ът замърсява въздуха и така вреди на обществото, а взема основно под внимание това дали спирането ще лиши известен брой хора от работа (1254 души), както и че "предварителното изпълнение на невлязлата в сила заповед би поставило в реална опасност цялата енергийна система на страната, доколкото оспорващото дружество представлява част от критичната инфраструктура на Република България". Резултатът за момента - надделява гледната точка, че е по-важно дали има ток и работа, отколкото дали произвеждащият тока нанася вреда на общественото здраве.

Наказателните процедури срещу страната ни са във фокуса на работа на служебния екоминистър

Наказателните процедури срещу страната ни са във фокуса на работа на служебния екоминистър. Това стана ясно от думите на служебният мин...

От значение в случая е и обстоятелството, че предварителното спиране дейността на "Брикел" би довело до спад на нивото на язовир "Розов кладенец", който е обявен за защитена зона от министъра на околната среда и водите със заповед № РД-832/17.11.2008 г., добавя съдът.

От ВАС обаче подчертават, че дали ТЕЦ-ът замърсява или не, трябва да реши по същество първо първоинстанционният съд. Става въпрос за седем групи нарушения на чл. 123в, т. 2 от Закона за опазване на околната среда относно изпълнение на условията в комплексното разрешително.

Тричленният състав на ВАС констатира, че определението на предишната инстанция е в съответствие с формираната трайна съдебна практика по този вид спорове, според която незабавното спиране на дейността на ТЕЦ само по себе си води до причиняване на значителни и трудно поправими вреди.

Тричленният състав на ВАС споделя изцяло изводите на първостепенния съд относно специфичния характер на производството на ТЕЦ "Брикел" и мястото му в критичната инфраструктура на страната, съгласно разпоредби на Закона за енергетиката и Директива 2008/114/ЕО на Съвета от 8 декември 2008 г. относно установяването и означаването на европейски критични инфраструктури и оценката на необходимостта от подобряване на тяхната защита и означава елемент, система или части от нея, намиращи се в държавите-членки, които са от основно значение за поддържането на жизненоважни обществени функции, здравето, безопасността, сигурността, икономическото или социалното благосъстояние на населението, и чието нарушаване или унищожаване би имало значителни последици в дадената държава-членка в резултат на възможността да се запазят тези функции. Дружеството е в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение националната сигурност (Постановление на МС № 181 от 20.07.2009 г.). Това означава, че дейността на дружеството е от висок обществен интерес и съответно незабавното ѝ преустановяване преди влизане в сила на процесната заповед би накърнила съществено този интерес.

Борислав Сандов: Въпреки седемте нарушения, ТЕЦ "Брикел" продължава да работи

"Въпреки установените седем ключови нарушения и издадената преди ден принудителна административна мярка от страна на РИОСВ за спиране н...

ОЩЕ: ТЕЦ "Брикел" ще продължи да работи, съдът отмени заповедта за спиране

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора