Летящ гейзер в пустинята

59223
Летящ гейзер в пустинята
Снимка: стопкадър/ютуб

Този извънземно изглеждащ гейзер се намира в близост до Пустинята на черните скали, Невада, и е резултат от човешка дейност. Атракцията не е много известна сред туристите, защото се намира върху земя, която е частна собственост.

В пределите на тази частна земя съществуват два гейзера, като първият е “създаден” случайно при правене на сондаж от местни фермери, което се случва през 1916г. Скоро те достигнали до воден ресурс, въпреки че наоколо имало само пустош и нито помен от вода. Проблемът бил, че температурата на бликащата струя е около 200 градуса, което ги накарало спешно да го запушат и да напуснат стопанството си.

С течение на времето, под въздействие на силното налягане, водата постепенно си проправяла път през пролуките, а минералите се натрупвали и изградили формата на гейзера. През 1964г. се извършило тестово сондиране върху същата земя от компания, занимаваща се с геотермална енергия. Отново бликнала струя с температура от 200 градуса, но тя не била достатъчно гореща за техните нужди. Компанията запечатала и този сондаж, но очевидно водата и тук си е прокарала път през времето. Новият гейзер отстои на неколкостотин метра от първия и когато бликнал, намалил налягането на първия и днес той е пресъхнал.

Летящият гейзер получил името си в резултат от начина и формата на струите, които бликат от него. Той се образувал, както и първият, от наслагването на калциев карбонат, което родило днешната му извънземна форма, както и няколко тераси. Друг поразителен аспект от природата на гейзера са прелестните му цветове, които се дължат на термофилни водорасли. Условията на тази среда позволява тяхното развитие и раждането на прекрасните нюанси от зелено е червено по целия гейзер и терасите.

Атракцията често привлича патици, лебеди и други птици в района, но фактът, че се намира върху земя, която е частна собственост, силно ограничава достъпа на туристи и групи до това уникално творение. Ако желаете да го видите с очите си, трябва да се свържете със собствениците и да се уговорите. Има организация, която се опитва да превърне мястото в защитена област и туристическа атракция. Проектът им цели получаването на правата върху собствеността, за да може първо да се проучи от специалисти и да се установят стъпките, по които ще се осъществи това начинание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия