Как промените в климата съсипват човешкото здраве?

5347
Как промените в климата съсипват човешкото здраве?
Снимка: iStock

Дори повишението на световните температури да остане под два градуса в сравнение с периода преди индустриализацията, броят на смъртните случаи, свързани с горещините, ще се увеличи с 370 процента до средата на века. Това е един от изводите в новото изследване "Обратното броене на Lancet за здравето и климатичните промени", публикувано от 114 международни учени в научното списание "The Lancet".

Хората по света са изложени на екстремни жеги два пъти по-често, отколкото в периода 1986-2005, пише АРД. Това е особено опасно за малките деца и по-възрастните хора. При хората над 65-годишна възраст броят на смъртните случаи, предизвикани от екстремните жеги, се е повишил с 85 на сто в сравнение с периода 1991-2000 година. Според експертката Марина Романело от лондонския "University College" бездействието ще ни струва все по-скъпо. "Не можем да си позволим да не правим нищо, защото това ще струва човешки животи", казва тя пред АРД.

Вредните емисии остават високи

Още: ООН: Парниковите газове достигнаха рекордно високи стойности през 2022 г.

Все по-горещото време означава и, че работата или спортът на открито стават все по-рисковани. Опасността от горски пожари и разпространяването на тропически инфекциозни заболявания също расте. Изследователите посочват, че използването на възобновяеми енергийни източници се повишава, както и, че се взимат още мерки за борба с климатичните промени. Въпреки това всяка секунда във въздуха се изпускат 1337 тона въглероден диоксид, казва Романело за АРД. Според експертката работата, която се върши за предпазването на населението, изобщо не е достатъчна.

В Германия например между 2013-а и 2022-а хората са били изложени на потенциално животозастрашаващи жеги средно по осем дни годишно. Това е доста по-малко от световните средни стойности от 86 дни годишно, но средните температури в страната в периода 2018-2022 са били с 1,8 градуса по-високи, отколкото между 1986-а и 2005-а.

Все повече отсъствия от работа

Високите температури в Германия са довели и до близо 34 милиона неоползотворени работни часа заради жегата през 2022-а година - най-вече в строителството. Това е увеличение с 12 процента спрямо 1991-2000. Принципно в Германия през 2020-а година около 31 процента от електричеството са били генерирани от възобновяеми източници, но като цяло в енергетиката процентът е едва шест.

Още: Ще изчезнат ли последните два микроледника в България?

В специална оценка на проучването за Германия пише: "Ограниченото използване на енергия от възобновяеми източници и продължаващата експлоатация на изкопаеми горива и биомаса водят до високо замърсяване на въздуха, което увеличава риска от респираторни и сърдечносъдови заболявания, от рак на белия дроб, диабет, неврологични разстройства и неблагоприятно развитие на бременностите, респективно до висока степен на заболяванията и смъртността", пише АРД.

Храненето също влияе на здравето

Друга част от изследването е посветена на връзката между храненето, изменението на климата и здравето. Учените са установили, че на животновъдството се дължат 57 процента от всички емисии на парникови газове от селското стопанство в света. От една страна животните отделят големи количества метан, а и отглеждането на фуражи отнема големи площи земеделска земя.

Освен това през 2020-а година почти два милиона смъртни случая в света са били свързани с прекомерната консумация на червено месо, преработено месо и млечни продукти, като в Германия те са над 87 000. Ето защо изследователите подкрепят растителната диета с ниско съдържание на месо, обяснява АРД.

Още: Как концепцията за идентичността би могла да е свързана с осъществяването на Зелената сделка?

Сред изводите от доклада все пак има и положителни. Така например смъртните случаи в света, причинени от замърсяването на въздуха, са намаляли с 15,7 процента от 2005-а година насам. Освен това през 2022-а в чиста енергия са били инвестирани около 1,5 милиарда евро, което е с 61 на сто повече, отколкото в изкопаеми горива.

 

Източник: Дойче веле

Гутереш отиде в подножието на Еверест, ето какво видя (ВИДЕО)

Набеденият индустриален коноп: Трудното завръщане на едно многообещаващо растение (ИЛЮСТРАЦИИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com