ООН: Парниковите газове достигнаха рекордно високи стойности през 2022 г.

1517
ООН: Парниковите газове достигнаха рекордно високи стойности през 2022 г.
Снимка: iStock

Концентрацията на парникови газове в атмосферата ще достигне нови рекордни стойности през 2022 г., като тенденцията на нарастване няма край, предупреди ООН.

Световната метеорологична организация към ООН (СМО) заяви, че нивата на трите основни парникови газа - затоплящите климата въглероден диоксид, метан и азотен оксид - са счупили рекорди през миналата година. Такива нива на задържащите топлината газове ще означават по-нататъшно повишаване на температурата, по-екстремни метеорологични условия и по-високо морско равнище, заяви СМО в 19-ия си годишен бюлетин за парниковите газове.

Още: България е с най-голямо понижение на емисиите от парникови газове в целия ЕС

"Въпреки десетилетията на предупреждения от научната общност, хилядите страници доклади и десетките конференции за климата, ние все още се движим в грешна посока", заяви ръководителят на СМО Петтери Талас, цитира АФП. Бюлетинът излиза преди срещата на върха на ООН за климата COP28, която ще се проведе от 30 ноември до 12 декември в Дубай.

В Парижкото споразумение от 2015 г. страните се споразумяха да ограничат глобалното затопляне до "доста под" 2 °С над средните нива, измерени между 1850 и 1900 г. - и 1,5 °С, ако е възможно. Средната глобална температура през 2022 г. е била с 1, 15 °C по-висока от средната стойност за периода 1850-1900 г. - и Талас заяви, че е почти сигурно, че 2023 г. ще бъде най-топлата година в историята.

Още: България е с най-голямо намаление на парниковите емисии в целия ЕС

"Сегашното ниво на концентрация на парникови газове ни поставя на пътя на повишаване на температурите значително над целите на Парижкото споразумение до края на този век", каза Талас. "Това ще бъде съпроводено с по-екстремни метеорологични условия, включително интензивни горещини и валежи, топене на ледовете, повишаване на морското равнище, затопляне и окисляване на океаните. "Социално-икономическите и екологичните разходи ще нараснат. Трябва спешно да намалим потреблението на изкопаеми горива", каза още той, цитиран от БГНЕС.

През 2022 г. концентрацията на въглероден диоксид е била 418 частици на милион, на метан - 1923 частици на милиард, а на азотен оксид - 336 частици на милиард. Тези стойности представляват съответно 150%, 264% и 124% от прединдустриалните нива (преди 1750 г.).

От трите основни парникови газа въглеродният диоксид (CO2) отговаря за около 64% от ефекта на затопляне на климата. Средните глобални концентрации на CO2 през 2022 г. за първи път са с 50 процента над тези от прединдустриалната епоха и "продължават да нарастват през 2023 г.", заяви СМО.

Още: ООН: Светът сериозно се отклоняват от пътя за намаляване на емисиите

"Като се има предвид дългият живот на CO2, вече наблюдаваното ниво на температурата ще се задържи в продължение на няколко десетилетия, дори ако емисиите бъдат бързо намалени до нетна нула", предупреди СМО, като Талас добави "Няма магическа пръчка, която да премахне излишния въглероден диоксид от атмосферата".

Атмосферният метан е вторият по големина фактор, допринасящ за изменението на климата, като допринася за около 16 % от ефекта на затопляне. Метанът остава в атмосферата само около 10 години, но има много по-силно въздействие върху затоплянето от CO2. "Не разбираме напълно защо концентрациите на метан постоянно нарастват", казва Талас.

Още: Достигнат ли е пикът на парниковите емисии?

По отношение на азотния оксид, който е отговорен за 7 % от ефекта на затопляне, увеличението през миналата година "е по-голямо от наблюдаваното досега в съвременните ни регистри", заявиха от СМО. Около 80 % от емисиите на парникови газове идват от страните от Г-20.

Въпреки че научната общност има широко разбиране за изменението на климата и неговите последици, все още съществуват някои неясноти относно въглеродния цикъл -- и потоците в океана, сухоземната биосфера и вечно замръзналите области. В бюлетина се призовава за повече информация по някои теми. Сред тях са обратните връзки в климатичната система - например увеличените въглеродни емисии от почвите или намаленото поглъщане на въглерод от океаните вследствие на климатичните промени.

Още: Дистанционната работа допринася за намаляване на парниковите емисии

Организацията заяви, че е необходима повече информация и за парниковите газове, които не са свързани с CO2. Талас заяви, че съществува риск войните в Украйна и Газа да засенчат изменението на климата, което "все още е най-голямото предизвикателство за благосъстоянието на човечеството през този век".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)
Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Президентът Джо Байдън се саморонизира, но се прицели остро в съперника си на изборите Доналд Тръмп на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите...