Каптагон - кокаинът на бедните. Дрогата на Близкия изток

9093
Каптагон - кокаинът на бедните. Дрогата на Близкия изток
Снимка: iStock

"Кокаинът на бедните" – с това прозвище е известен каптагонът, който се превърна в най-предпочитания наркотик сред младите хора в Близкия изток и Северна Африка.

Още през 1986 година този препарат беше обявен за незаконен в повечето държави и изваден от фармацевтичния пазар. Но в началото на 21 век в Източна Европа и в Близкия изток започнаха да се появяват нови модифкации на каптагона. Днес в близкоизточните държави той е особено популярен като парти дрога.

Откъде идва каптагонът?

Още: Десетки убити в седмица на смъртоносни полицейски операции в Бразилия

Всъщност историята на каптагона тръгва от Германия, където го използват за лечение на разстройства, свързани с дефицит на вниманието. Според редица информации тъкмо поради това му свойство той бил особено популярен сред воюващите в сирийския конфликт за повишаване на бойната ефективност и намаляване на умората. Едно хапче каптагон съдържа фенетилин, синтетичен амфетамин, кофеин и други стимулатори. Върху нервната система каптагонът въздейства по сходен начин като амфетамините. Като психостимулант той може да предизвика еуфория, повишена умствена и физическа работоспособност, по-малка нужда от сън. Но интензивната му употреба води до нарушаване на когнитивните функции и дори до сърдечно-съдови смущения. Каптагонът води и до пристрастяване.

Част от хапчетата, които се произвеждат в незаконните лаборатории, съдържат прекалено много фенетилин. Понеже производството е незаконно, съдържанието на фенетилин варира в широки граници, а хапчетата може да съдържат и токсични химикали.

Сирия - най-големият производител днес

През последното десетилетие Сирия се превърна в най-големия производител и износител на каптагон. Според британското правителство 80% от световното производство на каптагон идва тъкмо от Сирия. Разследванията на няколко големи медии, включително и БиБиСи ясно демонстрират как в Сирия на всички етапи се улеснява производството на този наркотик - неслучайно редица наблюдатели вече я смятат за "наркодържава №1" в Близкия изток. Има информации, че друг крупен производител на каптагон в региона е ливанската "Хизбула" – организация, която е близък съюзник на Асад. Сирийският президент Башар Асад категорично отрича неговото правителство да е замесено или да извлича печалби от производството на наркотика.

Още: От Левски до ареста: "Обещаващ халф" задържан заради марихуана, кокаин и екстази

От началото на войната през 2011 година спрямо режима на Асад се прилагат строги икономически санкции, тъй че не е чудно, че се търсят заобиколни пътища – включително и чрез наркотърговия. Според външни оценки през 2021 година търговията с наркотика каптагон в Сирия възлиза на 5,35 милиарда евро. Наркотикът се изнася предимно към страните от Персийския залив и към съседни държави като Йордания и Ирак. Често пъти го крият в доставки на зърнени храни и плодове.

Каптагонът се е превърнал в сериозен проблем за държави като Йордания, Саудитска Арабия и ОАЕ. Държавите от региона имат строги закони за борба срещу наркотиците и налагат тежки наказания на уличените в трафик и търговия. Въпреки това големи количества каптагон все още нахлуват през границите им откъм Сирия и Ливан. Йорданските власти са особено активни в битката срещу каптагона. Те съобщават, че през последните две години в страната са конфискувани над 65 милиона таблетки каптагон, а в йорданската армия дори важи доста смущаващата заповед, че срещу контрабандистите по границатата със Сирия се стреля на месо.

Миналата година и саудитските власти събощиха, че са прихванали 46 милиона хапчета каптагон в пратка с брашно.

Каптагонът в Европа

Още: Тихомир Безлов: Около 2 мг фентанил може да убие човек

Все още няма благонадеждни данни колко разпространен е наркотикът по света. Множат се обаче опасенията, че той се превръща в проблем и европейските страни. В последния доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите се посочва, че Европа може да се превърне в ключова "разпределителна гара" за този наркотик. Според доклада през последните пет години в Европа са били конфискувани около 127 милиона таблетки – или 1175 килограма от този наркотик. Каптагон се произвежда нелегално и в Европа, разбира се – най-вече в лаборатории в Нидерландия. В цитирания доклад се подчертава необходимостта от координирани европейски действия за справяне с проблема. За да не се превърне Европа в пристанище за каптагона, идващ от Близкия изток.

 

Източник: Дойче веле

Експерт: 12-13-годишни деца в България употребяват дрога

Лаборатория на НАТО в България произвежда каптагон, използван от джихадистите?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com