Към яхнатата троянска България: Извини се, ма!

50201
Към яхнатата троянска България: Извини се, ма!
Снимка: БГНЕС

Не знам дали имам принос за бързата реакция на френското посолство в София (понеже оповестих името на френския дипломат Стефани Дюмортие като обект на агресията на Волен Сидеров), но резултатът е налице - българската държава би трябвало да е посрамена не само заради самия Сидеров, но и поради факта, че беше изпреварена от френската с първото документирано доказателство за скандала.

Скандал върху скандала е това, че цял ден българските институции не могат да се наговорят какво да говорят и съответно преди тях проговори френското посолство.

Изпреварваща е позицията, оповестена от посолството, спрямо полицията, следствието, летищните власти, прокуратурата (и дори медиите, държани в изолация от истината) - както и спрямо външното ни министерство (което на практика осведомих лично за това с коя личност може да разговаря по казуса).

Иначе мълчанието на Орешарски, Станишев, Местан и компания е повече от очаквано: те са големи специалисти в опитите да решават проблемите чрез мълчание!

Да си призная, очаквах френския демарш да се случи след становище на българските власти. Но възмущението в Париж е явно толкова голямо, че са решили да не чакат от „умрял писмо”.

В свидетелското показание от името на френската държава се отправя без сянка от колебание категорично обвинение (каквото, при целия си достъп до всички инструменти за доказване на вината няма до момента) към „един български гражданин”, който е бил в „очевидно пияно състояние” и че обект на „обиди и заплахи” от негова страна е станал „френски дипломатически служител”.

Това, че в документа е спестено името на Волен Сидеров (поради вероятно нежелание на дипломатите да превърнат текста в юридическо доказателство преди да са се произнесли съответните власти в България), не прави по-малко унижението от страхливостта и нерешителността на родните институции.

Френското посолство официално настоява за извинение. То със сигурност е упълномощено да направи това от името на френската държава.

Понеже не съм упълномощен от никого, искам на свой ред извинение в лично качество от българската държава, че позволи не просто срамът да се случи, но и че предъвква темата за имунитета на Волен Сидеров цяло денонощие, сякаш е свещена крава, на която е позволено на препуска на воля през и без това крехките кълнове на законността в младата ни демокрация.

И понеже държавата ни, уви, не заслужава уважителната форма на обръщение, я призовавам в стила на самия Сидеров:

Извини се, ма!
Извини се, ма!
Извини се, ма!

Автор: Иво Инджев

Докога?

Когато чуя името „Волен Сидеров”, първата ми интерпретация е скандал. За пореден път лидерът на „Атака” блесна ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com