Френското посолство поиска извинание от Сидеров, но в последствие се "редактира" и смекчи тона

28956
Френското посолство поиска извинание от Сидеров, но в последствие се "редактира" и смекчи тона
Снимка: БГНЕС

Посолството на Франция излезе с позиция по скандала на летище Варна с участието на лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Френски дипломатически служител е бил жертва на обиди и заплахи от страна на български гражданин, очевидно в нетрезво състояние, по време на полет на България Ер от София до Варна, на 6 януари вечерта, съобщиха от френското посолство, предаде БГНЕС.

От посолството уточняват, че въпросният български гражданин е отправил към френския дипломатически служител укор по отношение на националността му и, позовавайки се на депутатските си качества, е поискал документите на дипломатическия служител за проверка, определено не правейки различие между законодателни и изпълнителни функции.

Посолството на Франция очаква извинения от този гражданин, чието осъдително поведение не е достойно за качеството му на депутат, нито дори и на човек, който уважава самия себе си. Посолството на Франция и френското министерство на външните работи проучват понастоящем инцидента с цел да се вземат необходимите мерки срещу това недопустимо поведение.

Те напомнят, че по силата на Виенската конвенция от 18 април 1961 година, българските власти са длъжни да вземат необходимите мерки за да не се допуска посегателство върху личността на дипломатически служители, както и върху тяхната свобода и достойнство.

В последствие обаче съобщението на сайта на посолството бе променено и тонът бе смекчен.

Редактираната версия гласи:

"Френски дипломатически служител е станал жертва на обиди и заплахи от страна на български гражданин по време на полет на компания България Ер от София за Варна, на 6 януари вечерта.

Този гражданин е отправил груби упреци към него, свързани с националността му, и е използвал депутатските си права за да изиска проверка на документите за самоличност на дипломатическия служител, при положение че, не бидейки полицай, той няма такива правомощия.

Посолството на Франция напомня, че дипломатическите и консулските служители са защитени от Виенската конвенция от 18 април 1961 година и че е задължение на българските власти да вземат всички необходими мерки за да не бъде допуснато посегателство върху личността, свободата и достойнството на тези служители."

Припомняме, че вчера вечерта на летището във Варна избухна скандал с участието на лидера на Атака Волен Сидеров, който е бил там със свои приближени. От прокуратурата съобщиха, че във връзка със станалото на летището е започнало досъдебно производство за две престъпления – хулиганство и за причиняване на лека телесна повреда на длъжностно лице. На този етап то е срещу неизвестен извършител.

От прокуратурата обясниха, че не е имало провокация от страна на френския гражданин. Причината за случилото се е словесно спречкване между Сидеров и културното аташе на Франция, а след това се е стигнало и до удари. Иззети са всички видеозаписи, на територията на летището, разпитани са свидетели. Пострадал е и полицаят, опитал се да предотврати спречкването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика