Протестът е различен

16419
Протестът е различен

Протестът е различен. Различен, от тези, които започнаха през февруари. И това го разбра всеки един от тези, които вчера бяха пред Министерския съвет, пред Президентството, пред Народното събрание. Нека го разберат и тези, които не дойдоха там – все още, поради различни причини.

За два дни, при събрани 10 хиляди и повече души, нямаше нито един сериозен инцидент. Нито едно сбиване, нито един сблъсък с полицията. Нито една провокация, нито една групичка закачулени и носещи бомбички, димки, търсещи полицията и готови да хвърлят по нея, за да стане белята - белята, платена от поредния политически урод. При толкова много хора на едно място беше нормално да има сбутвания, настъпвания, бутане дори. И какво ставаше в тези случаи – всеки се извиняваше, веднага. И извинението биваше прието. Защото хората са обединени от една кауза – да си върнат държавата.

Станишев: Приемаме оттеглянето на Пеевски

Парламентарната група на Коалиция за България приема решението на Делян Пеевски да се оттегли от поста си на председател на ДАНС, заявя...

Нека всички словоблудци, които виждаме по телевизията „да ни обясняват нещата от живота”, добре да го запомнят. Всички, които говорят как протестиращите „живеели във виртуална реалност”. Всички, които се гърчат пред неудобните въпроси на колегите като например какви са качествата на г-н Делян Пеевски, за да застане начело на най-мощната силова структура. Всички, които излязоха в светлината на прожекторите, за да се опитат да кажат как те всъщност са се борели с корупцията и мафията посредством закони, които са абсолютно неиздържани юридически и единствено могат да заложат бъдещи капани – точно като капана в новия закон за ДАНС, в който изведнъж се оказа, че трябва да си просто „подходящия човек” и си вече начело. Защото аз не правя разлика между политическа полиция и закон, който кара бизнесмени, НЕУЧАСТВАЩИ В ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ, да казват всичко за себе си, за да могат да бъдат изнудвани от хора, които държат в ръцете си властта и които могат да не казват нищо, въпреки закона, просто защото са над него.

Протестът е различен. Защото хората прогледват и виждат истинските проблеми – структурите, които стоят зад казионните ни политически партии. И които всъщност решават. На тези хора трябва да бъде отрязан достъпът до власт. За да не четем как има „някакви си протести, от по 300-500 души”, а с очите си да сме видели множеството, което не може да бъде обхванато от погледа ни.

Така че, господа политици – ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ, внимавайте. Гражданското общество вече се формира. Примерите от съседните до нас държави също са налице. И нека нито един политик в България да не си прави илюзията, че ще може да прокарва и взима решения, които са в КРАЕН ущърб на обществото. Такива решения като това Делян Пеевски да стане председател на ДАНС.

И накрая – не бях напълно коректен, че нямаше инциденти през двата дни на протести в София. Имаше един – колегите от ТВ7 бяха нападнати и техниката им беше изпочупена. Макар да е ясно на всички защо се е случило това, не е това начинът и не бива да стане. Защото репортерите и журналистите от ТВ7 са хора като всички нас – те не са хората, които взимат генералните решения. Хубаво ще е да не го забравят всички граждани, принудени да излязат на улицата и да защитят държавата – енергията не трябва да се разпилява в грешна посока.

Протестиращите обесиха чучела на Местан и Пеевски пред МС

Между 2000 и 3000 души се събраха отново на протест на площад "Независимост" пред Министерски съвет в София, предаде репортер на БГНЕС....

Снимка: Ивайло Бъчваров

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com