Ще има ли гражданска война в Испания?

6361
Ще има ли гражданска война в Испания?
Снимка: Getty Images/Guliver

Три – толкова пъти се показа слънцето след историческия 27 октомври, когато автономната испанска провинция Каталуния се обяви за република, а испанският премиер Мариано Рахой обяви сваляне на властимащите в Каталуния.

До момента кризата остава предимно на ниво "думи", което обаче е много опасно – защото казана дума, хвърлен камък. Каталуния е независима, но никой значим не го признава. Каталунските власти са свалени, но само по думите на Рахой. И точно тук се крие разковничето на нещата – ситуацията все още е пат!

Хиляди в Каталуния протестират срещу отцепването (ВИДЕО)

Около 300 000 души участват в демонстрация в подкрепа на единството на Каталуния и Испания в Барселона, съобщи областната полиция. В ...

Какви са възможностите? На книга Испания има повече опции. Рахой може да стегне примката по много начини – например да наложи икономическа блокада, с пълно затваряне на границите на Каталуния, което ще е еквивалент на обсада. Няма как автономната провинция да съществува при това положение, но такъв вариант ще е пренасяне на битката на психологическо ниво – материалното, без което никой не може да живее срещу духовното, без което животът не е пълноценен. И ако дори само един член на ЕС признае Каталуния, това вече ще е краят на Съюза. Такива сигнали има – във Финландия може да има предложение от депутат от управляващата партия за признание.

Рахой би могъл да действа и по-агресивно – "превратаджиите" да бъдат бързо задържани и моментално изправени на съд. При този вариант обаче ще е много важно кой извършва ареста – дали испанската Guardia Civil или каталунската Мossos d'Esquadra? От психологическа гледна точка със сигурност втората опция е по-желана – защото ще покаже, че репресивният апарат, назначен от каталунските власти, ги изправя пред испанското правосъдие т.е. няма каталунска държава.

Каталуния, обаче, има едно много силно оръжие – сплотеността. Ако служителите в администрацията на испанската автономна провинция откажат да изпълняват нареждания от Мадрид, тогава какво ще остане на Рахой? Да вкара в употреба Guardia Civil и армията. При това положение е ясно, че контрол ще бъде установен, но на каква цена? Гражданска война? Колко милиона каталунци ще се превърнат в душата си в екстремисти спрямо всичко испанско? И как един завоевател, за каквито ще бъдат счетени Испания и Рахой, може да бъде приет като партньор за щастливо и безметежно съжителство? Сепаратистите в момента залагат точно на това – република, със зачитане на всички ценности и достижения на модерната цивилизация, без употреба на сила, за да бъде наложен даден модел.

В исторически план тактиката "Разделяй и владей" винаги е била по-успешна и с по-дълготрайни резултати, отколкото налагането от позицията на чистата сила. Но Рахой изглежда изпусна тази възможност – той създаде обединение срещу себе си, след като Guardia Civil пуснаха в действие палките на 1 октомври. И сега много трудно ще излезе от Пътя на силата. Защото след като обяви сваляне на каталунските власти, испанският министър-председател не може да си позволи да остави това положение само на думи за твърде дълго време – иначе ще дойдат обвиненията в нерешителност, ще се появи вътрешно недоверие спрямо него и способността му „да върне върховенството на закона”, на сцената ще излязат вътрешните му съперници. А това ще означава още по-голяма криза в Испания.

ЕП: Никой няма да признае Каталуния за независима държава

Никой никога няма да признае Каталуния за независима държава, заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, цитиран от Ас...

Ключът към Каталуния са нейните обикновени административни служители. Пръв знак за обединение даде администрацията на каталунските дипломатически представителства, която официално обяви, че не се съобразява с решението на Мадрид да ги разпусне. Ако всички каталунски чиновници във всички ведомства застанат зад "Република Каталуния", Испания и Европа ги очакват дълги години на криза. Ако обаче разделението в каталунския парламент, което ясно си пролича по време на гласуването на декларацията за независимост – 55 от 135 депутати напуснаха и изобщо не гласуваха, се пренесе и в администрацията, то новата "държава" няма да издържи. Задачата на Рахой е да намери пукнатините и да ги разшири възможно най-бързо – за да може безкръвно да елиминира водачите на сепаратистите, начело с Карлес Пучдемон. Шансът е добър – и точно кризата ще покаже какъв точно е броят на каталунците, искащи независима държава.

Сега ще си проличи дали Мариано Рахой е способен да изиграе точно и бързо необходимите карти. Дотук той действа противоречиво – с назначението на дясната мъ ръка, Сорая Саенс де Сантамария, която едва ли някой може да нарече подходящ човек за каквито и да е разговори със сепаратистите, Рахой подсказва намерение за твърд курс. Но Мадрид не забрани на Карлес Пучдемон да участва в предсрочните избори – очевиден знак за по-мек курс или опит да бъдат приспани сепаратистите, преди да се намеси испанската прокуратура?

За Испания, а и за Европа, въпросът с Каталуния е от цивилизационно значение – дали бъдещето е бъдеще на обединение въпреки различията, или различията ще са по-силни от общото, както е било в множество случаи в европейската история.

Автор: Ивайло Ачев

Мадрид: Нека Пучдемон участва в регионалните избори

Испанското правителство допуска участието на отстранения каталунски премиер Карлес Пучдемон на новите регионални избори на 21 декември....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com