Щом НОЩ не иска да дебатира, конспирациите триумфират

5113
Щом НОЩ не иска да дебатира, конспирациите триумфират
Снимка: Министерски съвет

Няма да ходя на дебат-дискусия, защото ме заплашват със SMS-и. Тези неща се говорят на симпозиуми и конгреси, тогава някои колеги, които много говорят пред медиите, мълчат. Така може да бъде обобщена реакцията на националния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и колегата му ръководител на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев относно предложението на доц. Атанас Мангъров и още петима негови колеги за дебат-дискусия с Националния оперативен щаб (НОЩ) на тема COVID-19.

Хората, които предизвикаха НОЩ на дебат, изобщо не са случайни. Освен доц. Мангъров, сред тях са патолог номер 1 в България д-р Стоян Алексов, както и един от хората с най-голям опит в България по отношение на епидемии, който е работил в гореща зона на ебола в Конго – д-р Георги Тодоров.

Разбира се, всеки има право да не отиде на дебат. Но когато обясненията защо не се заключват в това, че някой го заплашват и в това кой колко е специалист, нещата определено са сбъркани!

България живее в достатъчно голяма епидемия от простотия. Един дебат на хора с професии и титли на учени може само да помогне! Такъв дебат спокойно може да бъде организиран хем във формат, който е информативен, хем във формат, който не е натрапчив. Ако обаче някой от въпросните учени не може да надмогне егото си или го е страх, че тезата му не би издържала, тогава проблемът е още по-голям! Защото тук говорим за силен обществен интерес – говорим за наложени права на живот, които са съобразени именно с научна теза!

За коронавируса още не знаем много неща! Но всеки ден научваме по нещо ново. А щом имаш повече знание, неизбежно идват и промените – най-вече в подхода и възприятието.

В спора се ражда истината! Тази максима е вечна и неизменна. Когато няма различни гледни точки, тръгваме по пътя на непогрешимостта, а хората по този път не стигат доникъде! Това е историческа аксиома, многократно потвърждавана и в науката. Не вярвате – само примерът, че Земята е плоска, е достатъчен.

Затова и учените имат едно основно призвание – да не позволяват Земята да стане по-плоска, отколкото и без това е. Важи и за българските учени. Иначе на преден план излизат мутрите и простите органи, независимо дали женски по физична дефиниция или мъжки от гледна точка тип "характер". И тогава изравняването става тотално, при това на много ниска височина!

А ако доц. Кунчев има каквито и да е доказателства, че е заплашван от хората, които го канят на дебат, нека се обърне към полицията и прокуратурата! Иначе става въпрос само за политика, а политиката в науката е като катрана в кацата с мед!

Автор: Ивайло Ачев

Още: "Щаб Ден срещу Щаб Нощ - нека наистина се сблъскат на ничия земя"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com