Щаб Ден срещу Щаб Нощ - нека наистина се сблъскат на ничия земя

12696
Щаб Ден срещу Щаб Нощ - нека наистина се сблъскат на ничия земя
Снимка: бгнес

Доц. Мангъров и други специалисти предизвикаха на дебат щаба Нощ - тоест доц. Ангел Кунчев, Мутафчийски и останалите. Мангъров стана все по-рязък: днес също добави, че нощният щаб въобще не е съставен от правилните лекари и за някои от нещата, които говорят, не биха минали студентски изпит. В добавка сложи и дежурния комплимент към Борисов - как той е разбрал как стоят нещата, когато другите не са.

Това е странно по най-малкото две причини. Ако критикуваш щаба Нощ с аргумент, че не е съставен от правилните специалисти, защото вътре имало хирург и микробиолог, тоест, усъмняваш се в действията им още на ниво образование, как пък премиерът Бойко Борисов изведнъж получи кредит на голям разбирач за коронавируса - школата на МВР по-близо ли стои до вирусологията от един безпросветен лекар микробиолог? Второ: доцентът продължава да сипе комплименти към Борисов, когато една от основните му тези - че опасност от коронавируса у нас няма, понеже има прекалено ранна смъртност - би трябвало автоматично да се насочи като критика и към премиера, понеже за вече 10 годишно управление той няма как да няма заслуга към същата ранна смъртност. Трето: приемствеността, която получи от Борисов, е много повече защото премиерът действа по стандартите на пропагандата: трябваше му лекар, който предпише изолация, избра Мутафчийски, сега му трябва лекар, който да предпише икономическо отваряне, избра Мангъров. В различни ситуации ще дава предимства на единия, в други на другия; експертното лице е само маска на различни социални тласъци, които властта иска да предизвика. 

На всичкото отгоре от щаба Ден - за удобство вече ще го наричаме така - твърдят, че нощните им врагове имали "пълен достъп до целия медиен ресурс на държавата", докато те си проправяли път през "алтернативни канали за информация, каквито са социалните мрежи и някои медии без национална представителност". Това е интригуващо: Мангъров да се оплаче от липса на медийно покритие, при положение, че за три месеца е дал поне 100 интервюта, не е да не е канен именно в медиите с национално представителство - БНТ, бТВ и Нова; половин България се събужда на лягане и на ставане с неговото име в главата и всъщност в много по-голяма степен в момента се отнася към коронавируса с неговите предписания, отколкото с онези на нощния щаб. Към това, нека добавя, защото ние скромно твърдим, че имаме пък някаква експертиза по отношение на медиите - влиянието му е толкова мощно, че, макар и без вероятно да го иска, има и сериозен принос към това милион българи да са напълно убедени, че коронавирусът е теория на конспирацията; в такава ситуация да твърдиш, че нямаш медийно покритие, е нелепо. 

Разбира се, извън тези уговорки, подкрепяме идеята на Мангъров - нека наистина има дебат между двата щаба. Липсата на такъв води до най-лошото: самостоятелен живот в т.нар. "ехо камери" на социалните мрежи, в които всеки от тях обитава собствения си балон и възнася публиките си на него, без те да могат да чуят отсрещната гледна точка. Дебатът би бил много по-смислен от продукцията на всекидневни брифинги, в които нощния щаб брифира своята истина, дневния - своята, и двата се редуват, без да се срещнат.

Опасявам се обаче, че отговорът от този дебат няма да го даде човек, а ще го даде сезон. През есента и зимата ще настъпят първите месеци, в които ще стане съвсем ясно - както тук, така и по света, какво представлява коронавируса и каква е истинската му поразяваща мощ. И причината е: просто никоя икономика няма да може да издържи повторното упражнение на карантината и ще трябва да се оправя по друг начин. Този друг начин този път неизбежно ще потъва в буферите на здравеопазването, понеже икономическите свършиха; втората вълна ще е за медицинска сметка. В тази връзка, забележете до къде се стигна от тези самостоятелни балони: щабът Ден твърди, че втора вълна няма да има и зимата ще има единични случаи тук-там, докато авангардът на щаба Нощ - Мутафчийски, че яко ще се измира. От това по-глупашка ситуация не може да очакваш; и евентуалният дебат между двата може поне да извлече някакви балансирани ползи. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com