Тони Блеър: Моментът изисква да се държим като възрастни, царува безпорядък

8748
 Тони Блеър: Моментът изисква да се държим като възрастни, царува безпорядък
Снимка: Getty Images / Guliver

Бившият премиер на Великобритания Тони Блеър все още иска да вярва, че Brexit няма да се осъществи. Paris Match публикува осъщественото с него интервю в Лондон, докато Върховният съд обсъжда законността на бруталното спиране на Британския парламент. Actualno.com публикува цялото интервю, заради митовете, които разбулва то и заради ясната линия, която се очертава междду аргументите на лобиращите за и против Brexit през последната година.


На 19 септември човекът, който приема екипът на списанието, е раздвоен между надеждата за решение на тежката конституционна и политическа криза и тревогата от предизвестена катастрофа.Той е един от най-яростните противници на Brexit, този, който трансформира Обединеното кралство и модернизира Лейбъристката партия, ръководена днес от неговия противник, Джереми Корбин.

Тони Блеър: Само нов референдум може да разреши кризата за Brexit

Само втори референдум за членството на Великобритания в ЕС, а не предсрочни парламентарни избори, може да реши кризата около Brexit, за...

Paris Match: Как оценявате ситуацията след последните две седмици на политически сътресения, белязани от внезапното спиране на Парламента?

Тони Блеър: Царуват липсата на ред и безпорядъкът. Бъркотията. Това е една огромна каша. А липсата на парламентарни дебати, необходими в този решаващ момент, само влошава напрежението. Допълнителната трагедия на Великобритания в този момент се крие в хаотичното състояние на двете основни управляващи партии в страната. Консерваторите и лейбъристите преминават в най-лошия момент през една криза на легитимността, поставяйки под въпрос, по мнение и сред техните редици, лидерите им, съответно Борис Джонсън и Джереми Корбин. Що се отнася до самите британци, независимо дали са привърженици на напускането или защитници на оставането в ЕС, всички те са единодушни по една точка: това трябва да приключи. На всички им писна от Brexit!

Paris Match: Как да излезем от тази криза?

Т.Б.: Единственото разумно решение би било провеждането на втори референдум, както от месеци казвам аз. В случай, че не се постигне бързо споразумение, което с всеки изминал ден изглежда все по-малко и по-малко вероятно, е важно да се допитаме отново до избирателите.

Paris Match: И ако „Напускаме“ надделее?

Brexit върнал Тони Блеър в политиката

Бившият британски премиер Тони Блеър (от 1997 до 2007) заяви, че излизането на Обединеното кралство от ЕС (Brexit) го подтикнало да се ...

Т.Б.: Ще трябва да го приемем. Но не съм сигурен, че това ще е резултатът при втори референдум. Ако има проблем и проблемът е Brexit, трябва да попитате населението за неговото мнение. Без, обаче, да се смесват темите.

Paris Match: Настоящият министър-председател предлага, напротив, да се организират нови общи избори ...

Т.Б.: Това наистина е негова идея. Неговият залог, също. Борис Джонсън вижда в това, разбира се, и преди всичко своя интерес, защото смята, че може да спечели изборите. Освен това организирането на избори може да замаскира нарастващата непопулярност сред общественото мнение за Brexit без споразумение - което той защитава, без да го заявява открито, защитавайки се от все по-голямата непопулярност на своя политически опонент Джереми Корбин и ръководството на Лейбъристката партия. И накрая, в този случай поддръжниците на партията Brexit вероятно ще гласуват за Консервативната партия, друг потенциален фактор за победа. В случая, Джереми Корбин имаше хиляда пъти право да не попадне в този капан и да откаже нови избори. Той рационално управлява ирационални обстоятелства.

Paris Match: За някои коментатори, противопоставяйки се на законодателни избори, това ще бъде първия път, когато Джереми Корбин би се съгласил с вас.

Т.Б.: [Избухва в смях.] Да, за първи път в неговия живот. И в моя, също.

Британското правителство готово с конкретни предложения за нова сделка за Brexit

Правителството на Великобритания е готово да разкрие „конкретни предложения", насочени към постигане на сделка за Brexit с Европе...

Paris Match: Мислите ли, че все още е възможно да се постигне съгласие за напускане?

Т.Б.: Ще бъде ужасно трудно. Защото, всъщност, всичко се свежда до първоначален избор, който не бе обяснен правилно през 2015 г., по времето на първия референдум. Нито дори след това. Този избор е следният: или Великобритания остава на единния пазар, поддържайки отворена граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, както се изисква от споразуменията между Великобритания и Ирландия - в този случай, защо тогава искате да напуснете ЕС? –, или тя избира напускане, задължително много болезнено. Brexit от своята поява лежи на един основополагащ мит. Великобритания никога не е загубила дори атом от своя суверенитет, като влезе в Европа. Тя просто се присъедини към общ пазар, общ търговски съюз, чието създаване силно желаеше. Няма какво да се направи, въпреки казаното пред избирателите. Това е голямото противоречие. Това е произходът на сюрреалистичната ситуация, в която живеем днес.

Paris Match: Настроените про-Brexit обаче обвиняват ЕС за намеса във вътрешните работи на страната.

Т.Б.: Това е мит! Лъжа. Измислица. Бях министър-председател в продължение на десет години и не бих могъл да цитирам дори един закон, който съм искал да видя обнародван, и това да е било блокирано от Брюксел. И обратно. Европа никога не е имала дума по нашите национални въпроси, независимо дали става въпрос за здравната система, образованието или данъчното облагане. Нито, разбира се, относно вътрешната сигурност. Страната не е и никога не е била в Шенгенското пространство. Така че, да обвиняваме ЕС на теория за приток на имигранти на нашата земя, докато страната контролира сама границите си, е абсурдно. И все пак това е посланието, което е разпространявано от години от про-Брекзит настроените и което, уви, допринесе за гласуването „Напусни“. Истинският дебат, който трябва да се проведе днес, е да разберем защо сме в Европа. За останалото, проблемите, погрешно повдигнати в контекста на Brexit, възникват от сегашното състояние на западния свят, между икономическата стагнация и културните различия. С една дума, глобализацията, наложена ни от другите.

Paris Match: Какво ще се случи в последните седмици преди крайния срок на 31 октомври?

Джонсън: Съдът греши, ще има Brexit въпреки парламента

Погрешно е Върховният съд да се произнася по политически въпрос във време на големи национални спорове. Това заяви британският премиер ...

Т.Б.: Ако не бъде постигнато споразумение, което за съжаление изглежда вероятно, предвид липсата на реални преговори между правителството и Брюксел, Борис Джонсън ще трябва да поиска удължаване на срока за задействане на член 50. Независимо дали той иска или не.

Paris Match: И ако Европа сложи край на това?

Т.Б.: Рискът съществува. Ето защо бих искал да пледирам в нашия случай пред ЕС и ръководителите на европейските държави. Решението на еднин проблем, толкова сериозен, натоварен с последствия, под въздействието на нетърпение, безсилие или дори преумора, би било историческа грешка от страна на европейците. Този въпрос ще определи бъдещето на няколко поколения. Както и силата на Европа в света. И балансът в рамките на Европейския съюз. Живеем момент с изключителна гравитация. Това изисква от страна на всички, които са засегнати, сериозност и хладнокръвие. Празни приказки и нервни кризи са недопустими. Това не е моментът да се държим като тийнейджъри нито да увеличаваме инфантилни провокации.

Ако вторият вот за Brexit обезсили първия, това ще бъде завинаги краят на този дебат.

Paris Match: Мислите ли, че Европа има какво да губи още?

Борис Джонсън: Парламентът ще заработи, но Brexit няма да се отлага (ВИДЕО)

Правителството ще изпълни решението на Върховния съд на Обединеното краслтво, заяви британският премиер Борис Джонсън, зитиран от BBC. ...

Т.Б.: Очевидно е! Борис Джонсън иска да постави един вид „офшорен“ конкурент пред вратите на ЕС. Което ще стане неизбежно в случай на "твърд" Brexit. Европа непременно ще пострада, дори последствията да не се усетят веднага. Всяко вътрешноевропейско разделение ще има отрицателни последствия, докато силата на Китай се утвърждава с всеки изминал ден. Ще бъде необходимо да се развие един вид икономическо сътрудничество, което ще бъде много сложно за осъществяване. Уверявам, че разбирам Еманюел Макрон и другите европейски държавни глави, които изразяват своето разочарование и неудовлетвореност. Но също така ги моля да вземат предвид какво Великобритания носи на Европа, а то не е малко. По този начин, Великобритания няма да бъде заличена от пейзажа. Тя отново ще бъде силна. И Европа ще има полза. Обратно, един разрив би я отслабил за десетилетия, когато се нуждаем от единство. Особено на технологичния фронт, изправен пред американските и китайските мастодонти.

Paris Match: Какво ще отговорите на европейците, които се страхуват да оставят страната в ЕС постоянно разделена?

Т.Б.: Те грешат. Напротив, мога да гарантирам, че ако вторият вот обезсили първия, това ще бъде краят на този дебат завинаги. Никой не би споменал тази тема в страната. И двата лагера имат само едно общо желание: да оставят всичко това зад себе си, веднъж завинаги. Парламентът трябва да поиска втори референдум. Депутатите трябва да го обявят високо и ясно. И Борис Джонсън ще трябва да го чуе.

Paris Match: Вярвате ли, че ще се Brexitще се случи?

Т.Б.: Подължавам да мисля, че няма да се случи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com