Знаели са за земетресението в Турция? Проверка на фактите

41450
Знаели са за земетресението в Турция? Проверка на фактите
Снимка: Getty Images

Докато хората в засегнатите от земетресенията региони на Турция и Сирия продължават да се борят за оцеляването си, в интернет е пусната фабриката за разпространение на слухове. Ако се съберат парчетата от конспиративната онлайн мозайка, прозират няколко внушения. Основните послания са, че земетресението е било умишлено предизвикано от Запада, за да накаже Турция заради криволичещия ѝ курс в НАТО, както и да навреди на турското правителство преди предстоящите избори.

Твърдение: Хората в засегнатите райони са видели странна светлина в нощното небе малко преди земетресението

На видеоклип, публикуван в ТикТок и споделен в Туитър, където е гледан от над 100 хияди души, се вижда ослепителна светлина, издигаща се в нощното небе под ъгъл от 45 градуса.

Проверка на фактите: Погрешно

Акаунтът в Туитър с балтийско звучащото име Йонас Вайткевичус посочва в коментара, че във видеото се чуват гласове на руски език. Мъж и жена подозират, че се изстрелва ракета. Друг потребител - @Catasach369 - ретуитва предполагаемото оригинално видео, за което се твърди, че е от космодрума "Байконур".

Това остава недоказано, но какъвто и да е източникът на клипа, едно е безспорно - той няма нищо общо със земетресенията в Турция и Сирия.

Твърдение: Най-малко 8 западни държави са изтеглили посланиците си от Турция 24 часа преди земетресението

Това твърдение може да се открие на различни места в социалните медии. То би могло великодушно да се нарече легенда, тъй като съдържа зрънце истина. Дори и тя обаче няма нищо общо със земетресението.

Проверка на фактите: Недоказано

Всъщност 9 държави, сред които САЩ, Германия и Нидерландия, временно са затворили дипломатическите си мисии в Турция в началото на февруари. Външните министерства на страните са посочили като причина за това съображения за сигурност. Това стана след като активисти в Швеция и Дания - заради планираното присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО, което Турция блокира - изгориха копия на Корана. На 2 февруари турският министър на външните работи извика посланиците на въпросните държави. В средата на май в Турция трябва да се проведат парламентарни избори.

Няма обаче доказателства, че дипломати са напуснали страната. Германското Министерство на външните работи потвърди пред ДВ, че Генералното консулство е било затворено за два дни през първата седмица на февруари, но не и посолството в Анкара. Посланикът е бил в Турция по време на земетресението.

Твърдението все пак е неправдоподобно. Кой би могъл да предвиди, че предстои подобно опустошително земетресение? Много потребители на социалните мрежи имат отговор дори и на този въпрос - нидерландецът Франк Хохербеетс. Той твърди, че може да изчисли вероятността от земетресения посредством "геометрично изследване на Слънчевата система". Методът използва положението на планетите.

Твърдение: Франк Хохербеетс е предсказал земетресението

На 2 февруари нидерландецът е написал следното в Туитър: "Рано или късно в този регион (Южна и Централна Турция, Йордания, Сирия, Ливан) ще има земетресение с магнитуд около 7,5 по Рихтер." Картата показва място, което се намира само на около 40 км южно от действителния епицентър на земетресението от 6 февруари.

Проверка на фактите: Подвеждащо

"Не съществува научна основа за (точни) прогнози на земетресения", се подчертава под много от туитовете на Хохербеетс. Оливер Хайдбах, който изследва полетата на напрежение в земната кора в Германския център по геонауки в Потсдам, потвърждава това. Знаем много добре къде ще има земетресения и приблизително колко силни ще бъдат те, казва той. Времето, в което това ще се случи, обаче, все още не може да се установи.

Подходът на Хохербеетс, който обяснява сеизмичната активност с положението на планетите, е напълно несъстоятелен, смята Хайдбах. Въпреки че Хохербеетс цитира на уебсайта си различни трудове, те не предлагат правдоподобно обяснение за хипотезите му, допълва германският експерт. Всъщност нидерландецът не твърди, че е в състояние да предсказва точно земетресенията и дори предупреждава да не се прибързва с действия, базирани на неговите прогнози.

Хайдбах посочва: "Когато той казва, че има 50% вероятност в даден ден да се случи земетресение с магнитуд 6-а степен, това е вярно, защото всяка година измерваме по 150 такива земетресения в целия свят. Но повечето от тях не причиняват никакви щети, защото се случват на голяма дълбочина или в региони, в които не живеят хора." Той казва още, че ако се правят прогнози практически всеки ден, както е при Хохербеетс, в крайна сметка ще има и попадения. Невъзможно е космическото лъчение да предизвика земетресение, коментира Хайдбах метода на нидерландеца.

Твърдение: САЩ използват HAARP като оръжие за предизвикване на земетресения

HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) е изследователска програма на САЩ за изследване на йоносферата. Първоначално в проекта участват активно и американските военни.

Проверка на фактите: Недоказано

Тезата, че HAARP е оръжие, представляващо опасност за човечеството, вероятно е изказана за пръв път от Джийн Манинг и Ник Бегич. Те публикуват няколко книги, посветени на това. Германското списание "Шпигел" още през 1996 г. обяснява защо хипотезите на двамата не могат да бъдат верни. Въпреки това тази теория продължава да запленява умовете и да се разпространява и до днес.

HAARP излъчва обикновени радиовълни, точно както радиостанциите, които обаче концентрира, вместо да ги разпространява във всички посоки. Понастоящем силата му е 3,6 мегавата, което съответства на максималната мощност на средна по големина вятърна турбина или на 1000 домакински електрически кани за вода.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com