40-те битолски мъченици станаха светци

12177
40-те битолски мъченици станаха светци

С тържествена литургия вчера в Битоля бяха канонизирани 40-те битолски преподобни мъченици, пише вестник ”Нова Македония”.

Светата литургия е била отслужена от главата на Македонската православна църква архиепископ Стефан в храма „Свети Димитър”.

Канонизирането на 40-те битолски мъченици става седем века след тяхната смърт. Според преданията, когато във втората половина на 14 век османците са искали да завладеят Битоля, са били посрещнати от жестоката съпротива на местното население.

39 монаси от манастира „Свети Георги Победоносец” са окуражавали народа да се бори за свободата. Всички 39 монаси са се оттеглили в манастира, но османците са нападнали и него. Първо били жестоко измъчвани, а след това били убеждавани да се откажат от вярата си. Преводачът на турците бил трогнат от тяхната история и поискал да стане християнин. След като го направил, турците побеснели и го арестували. Всички 40 души били затворени в местността Къркардаш над Битоля. По-късно всички били убити, а телата им разхвърлени на планина Пелистер.

Мястото Къркардаш по-късно станало свято за християните, които го посещават и до днес. Там е изградена и църква, която носи името „40 битолски мъченици”.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com