50 години приятелство Франция - Германия

4681
50 години приятелство Франция - Германия

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд се срещат тази сутрин в посолството на Франция в Берлин с изтъкнати личности от областта на културата преди честванията на 50-годишнината на френско-германското приятелство, предаде БГНЕС.

"Аз съм дете на това приятелство, въпреки че беше по-вълнуващо, когато бях млад, първата ми кола беше 2CV, а образованието си получих в Париж", заяви режисьорът Вим Вендерс при пристигането си в посолството. Той допълни, че днес "има известно безразличие, но това не ме учудва след 50-годишен брак".

От френска страна в срещата участват режисьорът на филма "Артистът" Мишел Азанавичус, генералният делегат на фестивала в Кан Тиери Фремо, композиторът Фабиен Леви и артистичният директор на Великденския фестивал в Екс-ен-Прованс Рено Капюсон. Срещата се провежда при закрити врата.

Освен Вим Вендерс сред изтъкнатите германски личности, поканени на срещата, са директорът на Берлинале Дитер Кослик, театралният режисьор Томас Остермайер, издателят Андреас Рьоцер, хореографката Саша Вал и директорката на веригата Дусман Хулия Кларен.

"Целта е да обсъдим културните предизвикателства пред Франция, Германия и Европа и най-вече защитата на правата на творците в интернет и предизвикателствата на дигиталната икономика", заяви представител на президента Оланд.

Днес на тържествени церемонии лидерите на двете държави ще произнесат речи по повод подписването на договора на 22 януари 1963 година. Предвидено е общо заседание на правителствата от двете страни, както и съвместна френско-германска парламентарна сесия в Райхстага.

Германия: Добре, че са чужденците

В Германия се раждат все по-малко деца и въпреки това населението на страната расте. Как е възможно това ли? Благодарение на чужденцит...

Франция и Германия честват днес в заснежен Берлин 50-годишнината от подписването на 22 януари 1963 г. на Елисейския договор от генерал Дьо Гол и канцлера Конрад Аденауер. Той затвърждава помирението между двете страни, бивши заклети врагове, след войната.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com