Антиромски абсурди

17442
Антиромски абсурди

Една дяснорадикална групировка в Румъния излезе с абсурдното искане жените от ромски произход да бъдат стерилизирани. Правозащитниците скочиха моментално на протест, но медиите не им обърнаха почти никакво внимание.

"Стерилизацията на жени от определена народностна група е тежък удар срещу всички хора, които принадлежат към тази група, и срещу обществото като цяло", се казва в декларация, която остро осъжда искането на т. нар. Автономни националисти за стерилизация на жените от ромски произход. Автори на декларацията са институтът за изследване на Холокоста "Ели Визел", ромската правозащитна организация "Романи Крис" и Центърът за борба срещу антисемитизма в Румъния. Правозащитниците от всички тези организации предупреждават за опасността от разпалване на десния екстремизъм и несъвместимостта му с принципите на демокрацията, които Румъния - като страна-членка на ЕС - е длъжна да съблюдава.

Анатомия на омразата

Край на свободата в интернет?

Представете си, че скоро на свободите в мрежата ще бъде сложен край. Сега свикнете с тази мисъл! Подобно решение би могло да бъде взет...

Румънската преса не отдели почти никакво внимание на протестната декларация. Новинарският сайт на телевизия Romania TV я публикува в съкратен вариант, на което голяма част от читателите реагираха с постинги, които добре познаваме от репертоара на десните екстремисти: "В газовите камери трябва да ги пратим, а не да ги стерилизираме", пише един читател.

Идеята за стерилизацията на ромските жени е на създадената преди пет години групировка NAT88. Пълното име на организацията звучи горе-долу така: "Автономни националисти от Тимишоара, Хайл Хитлер". Призивът на екстремистите от NAT88, които обещават 70 евро на всяка ромска жена, която се подложи на стерилизация, е косвено продължение на една публицистична атака на унгарския политик Зьолт Байер. Пред вестник "Magyar Hirlap" Байер настоя за "окончателно решение на циганския въпрос". Както знаем, терминът "окончателно решение" се използва от националсоциалистите по времето на Холокоста.

"Белите" и "циганите"

Явно въодушевени от "публицистиката" на Байер, националистите от Тимишоара настояха на свой ред за стерилизация на жените от ромски произход. Подобно на унгарския политик, те се аргументират с "нападенията на циганите срещу румънското мнозинство". Антиромските настроения в Тимишоара се подклаждат допълнително от няколко съмнителни сделки с недвижими имоти. Десните екстремисти обвиняват заможни роми, че са се сдобили със скъпи имоти и са прогонили от там румънските наематели.

Какво става в турските казарми?

Стотици турски войници стават жертва на издевателства в армията. Мнозина не издържат и посягат на живота си. За последните 10 години в...

Радикалната организация "Нова десница", известна с антиромската си политика, редовно организира протести срещу т. нар. "имотна мафия". Автономните националисти не само подкрепят тези протести, но и отиват още по-далеч с призивите си за намиране на по-радикални решения на "циганския въпрос" - например чрез нападения срещу ромите.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com