Брюксел се изгуби в гръцкия лабиринт

5615
Брюксел се изгуби в гръцкия лабиринт

В Брюксел бе открит новият сезон на напрегнатите антикризисни преговори. В понеделник въпросът за спасяването на европейската икономика бе обсъждан по време на срещата на министрите на финансите на 17-те страни от еврозоната. Във вторник той е включен в дневния ред на министрите на финансите и на икономика на ЕС. В центъра на дискусиите е планът на премиера на Италия Марио Монти за реструктуриране на гръцкия дълг.

През новата година европейските политици решават стари проблеми. В менюто са добре познати блюда от италианската и гръцката кухня. Атина все още не може да се договори с частните инвеститори за реструктурирането на своя дълг.

Гърция има един единствен шанс да избегне неконтролируем фалит – да се избави от част от дълговото си бреме, което достигна 338 милиарда евро. Правителството се опитва да постигне опрощаването на 100 милиарда евро. За целта Атина трябва да убеди инвеститорите да се примирят със загуби от 65-70% по своите държавни облигации.Решаващият фактор може да стане броят на инвеститорите, които ще направят отстъпки.

Като цяло, европейските лидери смятат сегашният момент за благоприятен за финален удар по продължителната криза. През миналата седмица еврото отчете най-голям ръст от 14 октомври 2011 година. Това означава, че инвеститорите са игнорирали понижението на рейтингите в еврозоната от „Стандард енд пуърс”.

Анализатори обясняват позитивните тенденции с действията на Европейската централна банка (ЕЦБ), която на 21 декември 2011 година даде кредити за 489 милиарда, за да се избегне прерастването на дълговата криза във финансова.

Междувременно италианското правителство реализира проект за реформи, които трябва да стимулират конкуренцията и да либерализират пазара. Властите искат да издадат на таксиметровите шофьори, фармацевтите и нотариусите хиляди нови лицензи, да намалят банковите комисионни, цените на газа и на автомобилните застраховки.

Икономическите реформи ще бъдат усилени с политически мерки за отстраняване на бариерите за бизнеса. Междувременно работещите в сферите, в които Монти иска да поощрява конкуренцията, заплашват с вълна от стачки.

Притиснат между чука на Брюксел и наковалнята на уличните протести Монти все пак разчита парламентът да одобри реформите. Въпреки подкрепата на водещите политически партии, неговите съперници не дремят. През миналата седмица бившият премиер Силвио Берлускони заяви, че „лекарството на Монти не е донесло никакви резултати.” Берлускони посочи, че очаква отново да бъде повикан, тъй като е избран по демократичен път.

Остава отворен и въпросът за текста на новия фискален договор. Все още не е ясно дали ще се налага ограниченията на държавния дълг и бюджетния дефицит да бъдат вписвани в конституциите на страните, както настоява Германия, или ще бъде достатъчно приемането на съответни законодателни актове. Дали Европа ще намери единен отговор на тези въпроси ще стане ясно след срещата на лидерите на ЕС на 30 януари.

Независимая газета

Гърция оповести имената на най-големите данъчни длъжници

Гръцкото финансово министерство публикува списък с лица, които дължат на държавата близо 15 милиарда евро. Става дума за 4152 физически...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com