Един милион бразилци протестираха срещу правителството

14626
Един милион бразилци протестираха срещу правителството

Повече от 1 000 000 души в Бразилия взеха участие в най-големия протест в страната от двадесет години насам, съобщи BBC. Демонстрации са се провели в повече от сто града, а на много места е имало и сблъсъци между протестиращи и полиция. В района на Сао Пауло 18-годишно момче е починало, след като кола се забила в жива верига от протестиращи, част от която е бил младежът.

Протестите в Бразилия започнаха преди седмица, първоначално заради повишени цени на билетите за градския транспорт. Постепенно обаче акцентите се прехвърлиха върху корупцията по високите етажи на властта и огромната сума, която управляващите планират да похарчат за организирането на Световното първенство по футбол догодина.

15 хиляди души в София на протест по данни на МВР

Митинг-шествието тръгна към Народното събрание, а вече 15 хиляди души са на протеста по данни на МВР, предаде БГНЕС. Пред парламента с...

Заради кризата президентът Дилма Русеф е отменила свое посещение в Япония. В петък бразилското правителство ще проведе извънредно заседание.

В Рио де Жанейро полицията е атакувала протестиращи със сълзотворен газ, след като част от тях са се опитали да проникнат в кметството на града. Поне 29 души са били ранени при сблъсъците. В столицата Бразилия пък участници в демонстрациите са запалили огън на входа на външното министерство.

Според различни агенции 77% от протестиращите в Бразилия са с висше образование, 22 на сто са студенти. Повече от половината са под 25 години. 56% протестират заради увеличените транспортни такси, 40 на сто – заради корупцията, а 31% - заради насилие и репресии в страната.

Настоящите демонстрации са най-големите в Бразилия от 1992 г. насам, когато хората излязоха на улиците с искане за импийчмънт на тогавашния президент Фернандо Колор де Мело.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com