ЕК с наказателни процедури срещу Унгария

3178
ЕК с наказателни процедури срещу Унгария

Европейската комисия предприе наказателни процедури срещу Унгария заради спорните реформи на съдебната система, Централната банка и службата за защита на информацията, предаде АФП.

„Взехме решение да започнем наказателни процедури срещу Унгария в три области. Ние не искаме да остане и сянка на съмнение, че не се спазват демократичните принципи и ценностите в страната”, заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу.

Очакваше се Комисията да изпрати три предупредителни писма до правителството на премиера Виктор Орбан с искане да се откаже от спорните реформи. Според източници от ЕС властите в Будапеща са получили срок от един месец да променят законите.

Комисията официално изисква промени в националните закони, които са посочени. Ако исканията бъдат пренебрегнати, Брюксел може да изправи страната пред Съда на Европейския съюз и да й наложи глоби, уточни Асошиейтед прес.

Унгарският премиер Виктор Орбан бе подложен на остри критики от Европейския парламент и организации за защита на гражданските права, които се опасяват, че той може да тласне страната отново към авторитаризъм.

ЕС е обезпокоен, че новите унгарски закони ще изложат на опасност независимостта на централната банка, ще принудят стотици съдии да се пенсионират по-рано, а унгарската служба за защита на данните ще бъде отворена за политическа намеса.

Уреждането на спора по новите закони ще бъде решаващ за това Унгария да си осигури спасителна финансова помощ от Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС и да си върне доверието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com