Гърция отбелязва 100 години от превземането на Солун

30507
Гърция отбелязва 100 години от превземането на Солун

Гърция започна тридневни тържества по случай победата в Първата балканска война (1912-1913), която върна Солун в ръцете на гръцкия народ след петвековно османско управление.

Празненствата включват специална музейна изложба, военен парад и шествие на гвардейци в исторически униформи.

"Иска ни се да празнуваме стогодишнината от освобождението при различни обстоятелства, а не по средата на криза", обяви в интервю премиерът Андонис Самарас, цитиран от Франс прес и БГНЕС.

"Но уроците от онзи период могат да бъдат паметни днес. Те ни помагат да открием голямата сила, която пазим в себе си като нация", допълни той.

Припомняме, че Солун е най-големия град в поробената от османските турци Македония, която на свой ред е разделена на три вилаета – Солунски, Битолски и Косовски с преобладаващо българско население.

В самия град Солун, който наброява 117 хиляди души, най-голямата общност е еврейска – около 65 хиляди. В пристанищния град също така живеят по равно гърци и турци /по 20 хиляди/ и 10 хиляди българи. Тук се намира най-голямата българска гимназия в Македония – Солунската, в която се обучава македонския български елит, включително водачите на Илинденско-преображенското въстание /1903/ Гоце Делчев и Даме Груев.

Към Солун аспирации имат не само гърците, ръководени престолонаследника Константин, но и българите. За съжаление преди започването на Балканската война между България и Гърция няма сключен договор, който да разграничава претенциите на двете страни. Това впоследствие ще породи криза в двустранните отношения.

Османските турци, виждайки, че губят войната, също подклаждат враждите между българи и гърци. Според официалната историография те предават града на гърците и правят всичко възможно, за да затруднят движението на 7 Рилска дивизия към него.

Юнаците от славната 7 Рилска влизат в столицата на Македония ден по-късно, когато той вече е в гръцки ръце. Впоследствие неуредените българо-гръцки и българо-сръбски отношения водят до избухването на ІІ Балканска или Междусъюзническа война /1913/, която слага край на българщината в Солун и днешна Югоизточна Македония /около градовете Кавала, Сяр, Кукуш и Драма/.

Редактор: Десислава Ушатова

Цунами може да погълне Солун

Цунами може да погълне Солун, предупредиха учени от Аахенския университет в Германия. Те твърдят, че огромни вълни са поразили района ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com