Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Италия гласува за комедията

04 март 2013, 20:14 часа • 3611 прочитания

Както се очакваше, главен герой на провелите се парламентарни избори в Италия стана движението „Пет звезди” на комедианта Бепе Грило. То се оказа на трето място по брой на местата както в Сената, така и в долната камара на италианския парламент. За „Пет звезди” гласуваха една четвърт от италианските избиратели срещу 29,5% от гласовете, дадени за лявоцентристите и 29,1% за десните. Съкрушително се оказа поражението на партията „Граждански избор”, начело със сегашния „технически” министър-председател Марио Монти.

Резултатите от изборите тласнаха Италия в хаос и парализаха властта. Нито една от основните партии не може да формира правителство без да прибегне до помощта или на своите заклети врагове, или на комедианта Грило и неговото движение „Пет звезди”. При това много експерти все още не знаят кой от вариантите е по-лош. Популистът Грило, който с лекота получи 109 места в долната камара и 54 места в горната камара на парламента, искрено иска да „промени всичко”. Но Грило засега не може да предложи някаква повече или по-малка сериозна програма, която би могла да замени програмите на основните партии. Какво ще се случи по-нататък е добре известно от опита на Израел и Гърция. Там, както и в Италия, избирателите отхвърлиха водещите политически партии в полза на аморфни движения, които получават по-голямата част от своята поддръжка благодарение на интернет. Експертът Рейчъл Донадио посочва, че крайният резултат е печален. „Разбити парламенти, твърде разединени и твърди слаби, за да може наистина да решат важните проблеми, с които се сблъсква страната”, казва Донадио.

Както се оказа, това най-добре разбират инвеститорите. Редица месеци те демонстрираха спокойствие, изразявайки подкрепа за правителството на Марио Монти и убеденост, че който и да победи на изборите – левите или десните, победителите (напълно здравомислещи и отговорни политици) ще трябва да продължат по пътя на Монти и да играят по разбираеми правила.

Сегашното разпределение на силите е това, на което инвеститорите и бизнесът напълно не са разчитали. След оповестяването на резултатите последва катастрофално падане на индексите, не само на Миланската борса, но практически на всички европейски борси, както и в САЩ. Спадът е не само реакция на случилото се в Италия, но и знак на това, че в Европа и в САЩ разбират – същото може да се повтори във всяка друга европейска страна. От парализата на властта и политическия хаос по италиански цяла Европа я спасява само това, че в ключови страни от ЕС скоро няма да има избори.

Коммерсант

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес