Македония отново заплашена от гръцка блокада

11068
Македония отново заплашена от гръцка блокада

Под натиск на европейския комисар по разширяването Щефан Фюле, Скопие и Атина размениха предложения за намиране на решение на дългогодишния спор за името на Македония.

Ако не направи ход, Македония рискува четвърти път да бъде блокирана от Гърция и отново да отложи началото на преговорите за членство в Европейския съюз (ЕС), предава "Ал Джазира", цитирана от БГНЕС.

Захариас Хувардас от Пефкохори работи в транспортния бизнес. С него се срещаме на граничния пункт. Той ни обяснява, че в Гърция тези дни всичко е затворено и всички стачкуват. Захариас е песимист и не вижда спасение в Европа. "Вероятно извън ЕС, поне така мисля", споделя Захариас.

В Гърция бушува двудневна стачка заради новите мерки за строги икономии. Досега това не се е отразило на трафика между Македония и Гърция.

Мария Михелидаки от Солун е на гости с приятеля си при познати в Скопие. Независимо от факта, че повечето от нейните приятели са загубили работата си, тя се надява на промени. "Надявам се, надеждата винаги умира последна".

И докато гърците таят надежда за икономическото възстановяване на страната, обществото в Скопие е разочаровано от съдържанието на разменените писма между двамата външни министри, защото смятат, че предложенията са остарели.

Международната общност ясно ни казва, че този въпрос е юридически казус по отношение на временната спогодба, но за разрешаването му е необходимо политическо решение. Тези две неща не трабва да се смесват, заяви професор Стево Пендаровски.

Въпреки това усилията продължават и Македония се надява да получи дата за започване на преговори с Брюксел през декември.

Македонската опозиция смята за неприемливо, че съседите общуват с писма, а не директно.

"Македония трябва да разбере, че трябва да се правят компромиси, веднага след като влезем в съществени дискусии", каза Любчо Георгиевски, председател на ВМРО-НП и бивш премиер.

От уреждане на спора за името на Македония пряко зависят преговорите за членство в ЕС и присъединяване към НАТО.

Гърция иска името на Македония да се промени, за да има ясно разграничаване между нейната северна провинция и бившата югославска република. Македония, на свой ред, се страхува, че една промяна може да доведе до загубата на нейната национална и историческа идентичност, завършва репортажа си "Ал Джазира".

Редактор: Десислава Ушатова

Да си македонец в Гърция

Македонците в Гърция са няколкостотин хиляди - така поне твърдят от партията на македонците в Гърция. Но докато редица международни о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com