Мобилна реформа в Северна Корея

5579
Мобилна реформа в Северна Корея

Властите в Северна Корея разрешиха на чужденци да внасят в страната личните си мобилни телефони и да използват услугите на местните оператори, съобщи в понеделник китайската информационна агенция Синхуа, цитирана от РИА"Новости" и БГНЕС.

Досега чужденците, които носеха мобилните си телефони, бяха длъжни да ги оставят на митницата при влизането си в страната. Сътрудник на египетско-корейския оператор за мобилна връзка Кориолинк /Koryolink/ съобщи в интервю за Синхуа, че разрешението е влязло в сила на 7 януари. Сега при влизане в Северна Корея чужденците ще трябва да попълнят заявка за специален идентификационен номер, след което ще могат да използват мобилна връзка по стандарта 3G.

Мобилни телефони имат 1,8 милиона граждани на КНДР. Те имат достъп до вътрешната мрежа в страната. Севернокорейците не могат да се обаждат в чужбина, но пък имат някои имат достъп до интернет. При чужденците ситуацията е точно обратната – те могат да звънят в чужбина, но не могат да ползват интернет. Засега чужди на Северна Корея сим карти не могат да осъществяват връзка помежду си на нейна територия.

Очаква се, че скоро правителството на КНДР ще разреши на чужденците да ползват и мобилен интернет.

Севернокорейското правителство контролира използването на интернет от своите граждани. Само три учебни заведения в КНДР имат излаз в световната мрежа: Университетът "Ким Ир Сен"; Университетът за наука и технология "Ким Чек" и Пхенянският научно-технологичен университет.

Редактор: Десислава Ушатова

Ким Чен Ун с наследник?

Съпругата на севернокорейския ръководител Ким Чен Ун, за която напоследък се говори, че е бременна, вече е родила, предаде днес южнок...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com