Най-кървавата година в историята на журналистиката

11635
Най-кървавата година в историята на журналистиката

Изминалата година бе изключително смъртоносна. Броят на журналистите, убити през 2012, нарасна с 33% спрямо предходната година до общо 88 души, съобщи в нов доклад "Репортери без граници", предаде БГНЕС.

Организацията обяви, че в периода от януари до декември м.г. по света са били арестувани общо 879 журналисти, а 1993 са получавали заплахи или са били нападани физически.

Общо 38 служители на медии са били похитени, а 73 са напуснали родината си принудително. 6 медийни сътрудници и 47 граждански журналисти са били убити, а общо 144 блогъри – арестувани.

Броят на журналистите, загинали по време на изпълнение на задълженията си в Близкия изток и Северна Африка, е бил 26 души, докато този на убитите в Азия и Субсахарска Африка – съответно 24 и 21. Спад на убитите е бил отчетен единствено в Западното полукълбо.

Предходният рекорд бе поставен през 2007., когато бе отнет животът на 87 души. Убийствата през 2012 г. бяха извършени по време на войни, бомбени нападения, от групировки, свързани с престъпността и от ислямистки бунтовници по поръчка на корумпирани правителствени служители.

"Причините за безпрецедентния брой убити журналисти през 2012 бяха войната в Сирия, хаосът в Сомалия, талибаните в Пакистан", обясни генералният директор на РБГ Кристоф Делоар.

Докладът откроява още петте най-смъртоносни държави в света и петте най-големи страни-затвори за журналисти.

На първо място по леталност се нарежда Сирия – най-малко 17 служители на медии, 44 граждански журналисти и 4 медийни сътрудници, следвана от Сомалия, Пакистан, Мексико и Бразилия.

Челната позиция при "затворите" пък заема съседна Турция. В нея през м.г. са били задържани най-малко 42 журналисти и 4 медийни сътрудници. Броят на служителите на медии, които понастоящем се държат зад решетките във връзка с тяхната работа, е безпрецедентен от края на военното управление в страната. Позовавайки се на репресивните закони, турските съдебни практики се доминират от съображенията за сигурността на страната и проявяват малко уважение към свободата на словото и правото на съдебен процес.

Макар че климатът е меко казано смущаващ, турските медии продължават да се развиват динамично и да се разнообразяват.

По-надолу в черния списък се нареждат Китай, Еритрея, Иран и Сирия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com