Още болка за Португалия

4793
Още болка за Португалия

Португалия може би трябва да помисли да смени своето име на „страната на бедните” (Poortugal). На фона на ожесточените протести и яростните редакционни статии след представянето на проектобюджета за 2013 година от финансовия министър Витор Гашпар подобен саркастичен хумор може да бъде сметнат за въздържана реакция. За да изпълни целите, съгласувани с „тройката” – ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и МВФ, министърът иска драстично увеличаване на данъците, включително повишаване с една трета на средните нива на данъка върху доходите.

Рядко протестиращи, икономисти и политици са толкова единни в коментарите си за плановете – „брутални”, „престъпление срещу средната класа”, „фискална атомна бомба”. Малцина се съгласяват с твърдението на Гашпар, че това е „единственият възможен бюджет”, чието поставяне под съмнение може да доведе до „диктатура на дълга” и до това Португалия да бъде зависима от своите официални кредитори до безкрайност.

Все пак, повечето избиратели биха се съгласили с Гашпар, че да се обяви невъзможност да се изпълняват плащанията по дълга на страната, за което настояват левите радикали, би било „катастрофално”. Въпреки това, в скорошните протести се включиха десетки хиляди избиратели, които вярват, че да се изстискват работническите семейства е не само неоправдано болезнено, но и също така задушава икономическия ръст.

Критиците размахаха последната прогноза на МВФ, в която се посочва, че при сегашния икономически климат фискалното консолидиране има по-голямо негативно влияние върху ръста от обикновено. Социалистите от опозицията смятат, че това перфектно описва положението в Португалия. Те искат повече време за изпълнение на бюджетните цели, въпреки че преди месец страната получи допълнителна година. По-обезпокоително за премиера Педро Пасуш Коелю е, че линията на МВФ бе повторена от дясноцентристкия президент Анибал Каваку Силва, който в свой коментар написа, че е погрешно да се преследват целите за дефицита на всяка цена.

Друг повод за безпокойство е разделението в коалицията за бюджета. Консервативната Народна партия, партньор на социалдемократите на Пасуш Коелю, иска по-големи съкращения на публичните разходи. Двете партии трябва да гласуват заедно за бюджета в парламента. Но Гашпар настоява, че „няма място за маневри”.

Някои казват, че неговата непреклонност е по-скоро привидна, а не толкова фискална доктрина. За разлика от Гърция Португалия спечели похвали в Брюксел и Берлин за това, че е „примерен ученик” в еврозоната. Това може да й помогне и когато испанското правителство поиска финансово спасяване, както и ако започне да спори с „тройката” за това дали е разумно да се предприемат още мерки за фискални съкращения.

Икономист

Португалия представи Бюджет 2013 г. и протестите започнаха

Правителството на Португалия в рамките на икономическата си политика за намаляване на държавния дълг представи бюджета за 2013 г., коет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com