Проблемът с инфраструктурата: Срам за Америка!

11744
Проблемът с инфраструктурата: Срам за Америка!

Порутени улици, износени мостове, пробити тръби, пропукани бентове - така изглежда инфраструктурата на Америка. В тази страна на всяка крачка нещо се тресе, пука или разпада - досущ като в Третия свят.

През последните няколко месеца Барак Обама не може да се похвали с кой знае какви успехи. А случи ли се все пак нещо положително, той не пропуска възможността да го отбележи подобаващо. Така например тези дни президентът отпразнува "важен пробив" в спасяването на закъсалата американска инфраструктура. С невиждано единодушие демократи и републиканци приеха в Конгреса закон за транспорта, който би трябвало да подсигури няколко милиона долара за строежа на нови и преустройството на стари пътища.

В действителност обаче законът няма да допринесе кой знае колко за подобряване на инфраструктурата. Защото пари ще бъдат отпуснати само за изпълнението на отдавна одобрени проекти, по някои от които вече се работи. Това, от което Америка се нуждае, е едно наистина мащабно преустройство. Дупките по пътищата са само малка част от големия проблем. В тази страна на всяка крачка нещо се тресе, пука или разпада: порутени улици, износени мостове, пробити водосточни тръби. Да не забравяме и архаичната енергоснабдителна мрежа.

Ал Кайда не е една - няколко са

След Арабската пролет и смъртта на Осама бин Ладен Ал Кайда е може би обезглавена, но не и мъртва. Нещо повече - тази организация ста...

С тиксо, тел и молитви

"Голяма част от страната ни се поддържа с тиксо, тел и молитви", гневи се Доналд Кетъл, професор по политически науки към университета в Мериленд. Така например Американският съюз на инженерите (ASCE) е изчислил, че заради пукнатините във водосточните тръби Щатите губят на ден по около 25 милиарда литра питейна вода. Една трета от магистралите пък спешно се нуждаят от ремонт. За тяхната поддръжка са нужни по 186 милиарда долара годишно - почти тройно повече, отколкото е предвидено в бюджета, казват от съюза. И още: всеки четвърти мост, всяка трета миля от железопътните релси и всеки втори уличен канал се нуждаят спешно от подмяна.

Съюзът за сигурността на бентовете е включил 10 000 от 85-те хиляди бента в САЩ в черния списък. "Те представляват истинска заплаха за живота на милиони хора", казват от там. Колко сериозно е положението, пролича след последните природни катастрофи, споходили страната. Да вземем например тежките наводнения в Ню Орлиънс от 2005 година след урагана Катрина. Виновни за тях бяха именно некачествените диги. Съвсем наскоро пък - през май тази година, рекордни дъждове извадиха Мисисипи от коритото й. Щетите възлизат на милиарди долари. А през август 2007-ма, насред най-натовареното движение, в Минеаполис се срути мост. Причината: тежки недостатъци на конструкцията.

На тъмно

Турците скоро ще пътуват без визи

Европейският съюз и Турция са на път да сключат взаимноизгодна сделка - свобода срещу сигурност. Или - облекчен визов режим срещу по-...

Истинската Ахилесова пета на Щатите е прастарата електрическа мрежа. На много места в страната електропроводите са все още над земята. Те се извиват на прогнили дървени стълбове в гъсто населени квартали - една фатална комбинация. Най-пресният пример е от месец юни тази година: 3 милиона души останаха без ток след бурята в столицата Вашингтон и щатите наоколо.

Едно е ясно: Америка трябва да инвестира в инфраструктурата си много повече, отколкото заделя в момента. За сравнение: докато в Европа 5 процента от БВП се изливат в инфраструктурата, а в Китай дори цели 9 процента, американците заделят едва 2,4 на сто.

От Белия дом се оправдават, че във времена на тежка криза правителството е принудено да пести. Зад това скъперничество обаче се крият може би и политически причини. Знаем, че инфраструктурата не е тема, с която се печелят избори.

Източник: Дойче веле

Американски кошмар: Самоубийствата на войници

154 самоубийства за 155 дни - броят на самоубилите се американски войници през 2012-та е по-голям от този на загиналите в Афганистан....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com