Румъния: Управление на гнева

6749
Румъния: Управление на гнева

Румънците не са смятани за лесно възпламеним народ. Това може да се промени, след като страната бе залята от улични протести, за които няма знак, че ще утихнат. Столицата Букурещ стана арена на най-тежките прояви на насилие за последните 20 години, като протестиращи запалиха гуми и се стигна до сблъсъци с полицията. Десетки бяха ранени, а на центъра на страната са нанесени щети.

Протестите бяха предизвикани от публичен спор между Раед Арафат, популярен здравен чиновник, и президента на Румъния Траян Бъсесеку за плана за приватизацията на системата за спешна медицина, създадена от Арафат. Палестинският лекар подаде оставка, след като Бъсеску свика телевизионно предаване, за да разкритикува неговите „леви възгледи”.

Хиляди протестиращи в Букурещ, стигна се до сблъсъци

Около 10 хиляди души протестираха в Букурещ снощи, като този път се стигна до сблъсъци. На полицейски части за борба с безредиците им ...

Демонстрациите в подкрепа на Арафат започнаха на 13 януари и достигнаха до своята бурна кулминация два дни по-късно, отчасти благодарение на футболни хулигани, свикнали на сблъсъци с полицаите. На 16 януари полицията извърши над 100 ареста. Това до голяма степен спря насилието, но не потуши гнева. Протестите се разпространиха и правителството обяви, че ще промени своите здравни планове. На 17 януари бе върната работата на Арафат, като му бе предложено да стане част от екипа, който работи върху промените в плановете. „Дори президентът не е перфектен”, каза премиерът Емил Бок, който обвини за кризата „недоразумение”. Арафат посочи, че е изумен от подкрепата.

Дотогава протестиращите вече имаха други неща на ум. Около 10 000 души продължиха протестите в 60 града в страната с искания за предсрочни избори и оставката на Бъсеску. Според някои отношението към Арафат е било само искрата за протестите и гневът е много по-дълбок. Демонстрантите посочват редица проблеми от бедността до последиците от мерките за съкращаване на разходите, наложени от програмата на МФВ, и непостоянните повишения на данъците. Някои дори призоваха за завръщането на румънската монархия.

Протестното движение е странна смесица от студенти, пенсионери и бедни хора. До момента то се държеше далеч от ясна политическа привързаност. Опозиционни представители, които пристигнаха на университетския площад в Букурещ – сърцето на протестите, бяха посрещнати студено. Но с приближаването на парламентарните избори, които трябва да се проведат в края на ноември, протестите бележат началото на предизборната кампания, посочва Сорин Йонита, ръководител на Румънския експертен форум.

Според последните данни от социологически проучвания опозицията има двойно по-висока подкрепа от управляващата Демократично либерална партия. Това означава, че Бъсеску, чийто мандат изтича през 2014 година, може след ноември да трябва да работи с по-малко послушен премиер от Бок. Дори и да успее да плава в сегашните бурни води, бившият морски капитан може да очаква бури.

На румънските кучета им се размина... засега

В Букурещ годишно по 5000 души стават жертва на бездомните кучета. Градската управа не може да се справи с проблема. Законът, който би ...

Икономист

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com