САЩ готвят "Велика Албания"?

24567
САЩ готвят "Велика Албания"?

Проектът за създаване на „Велика Албания” се осъществява бавно чрез военни и дипломатически средства, пише хърватският ежедневник „Слободна Далмация”, цитиран от KS Reporter.

„Обединението на албанските територии е необратимо”, заяви албанският премиер Сали Бериша, във връзка с честването на 100-годишнината от независимостта на Албания, която регионални анализатори считат като реклама на проекта „Велика Албания”.

Албания замрази официалните посещения в Сърбия

Албанското министерство на външните работи потвърди замразяването на официалните посещения в Сърбия, поради позицията на Сърбия срещу а...

„Лидерите на албанското национално движение твърдят, че САЩ и Русия вече са се съгласили да се преразгледат границите на Западните Балкани, така че Прешево, Косово и част от Македония и Черна гора да бъдат преместени в рамките на Велика Албания”, пояснява хърватският политически анализатор Ядранка Полович.

Вестникът напомня, че Югоизточна Европа е най-краткият транзитен път между Западна Европа и богатия на нефт и газ регион на Централна Азия и затова става част от "новата голяма геополитическа игра".

Според изданието основен момент в подкрепата на САЩ за независимостта на Черна гора и Косово е целта Сърбия да бъде отслабена, за да може по този начин да бъде установен регионален баланс.

Редактор: Десислава Ушатова

Бериша: Албания ще преразгледа отношенията си със Сърбия

Правителството на Албания ще преразгледа отношенията си със Сърбия. Това е заявил албанският премиер Сали Бериша, след решението на сръ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com