Сърбия няма да променя външната си политика през 2012 г.

4624
Сърбия няма да променя външната си политика през 2012 г.

Сръбският президент Борис Тадич заяви днес в Белград на конференция на посланиците, че приоритетите на външната политика на Сърбия няма да се променят през 2012 г., предаде ТАНЮГ.

"Това са приближаването на Сърбия към членство в Европейския съюз, отстояване на жизнените интереси на Сърбия в Косово и Метохия, регонално сътрудничество, помирение в региона, решаване на конфликтите и засилване на външноикономическото сътрудничество", каза Тадич на редовната годишна конференция на сръбските посланици по света.

Той изрази надежда, че до края на годината Сърбия ще получи статут на кандидат за членство в ЕС и дата за започване на преговори, въпреки трудностите и кризата.

Тадич оцени, че 2012 г. ще бъде година с икономически проблеми за Сърбия, която не може да очаква повече от 2 процента икономически растеж, въпреки че за повишаване на стандарта на населението е нужен растеж от 4 процента.

Той обаче изтъкна и една "светла точка" във външноикономическите отношения - реализацията или влизането в сила на стратегическото партньорство с Франция, Италия и Китай, което според неговите очаквания ще доведе до нови инвестиции в близко бъдеще. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com